Steekt Apple Netflix naar de kroon? Het investeert 1 miljard in eigen content en heeft al zeker 10 series gepland

Steekt Apple Netflix naar de kroon? Het investeert 1 miljard in eigen content en heeft al zeker 10 series gepland

Apple heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat het ook zijn kans wou wagen in de televisie- en filmwereld. Dat doen ze nu al, op ietwat kleine schaal, maar deze week raakte bekend dat ze fors zullen investeren in eigen content. Met een kapitaalsinjectie van één miljard wil de techgigant streamingdiensten als HBO en Netflix in de toekomst naar de kroon steken. Die investering zou al voor zeker 10 nieuwe, eigen series moeten zorgen.

Met Carpool Karaoke en Planet of the Apps waagde Apple zich dit jaar al voor een eerste keer aan eigen geproduceerde content. Ondanks niet echt lovende kritieken op die twee ‘probeersels’ lijkt het toch verder in te zetten op eigen programma’s. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal berichtte eerder deze week dat Apple één miljard dollar (zo’n 850 miljoen euro) zal investeren in originele content.

Na het aanwerven van een hoop grote namen, zoals Zack Van Amburg en Jamie Erlicht die bij Sony verantwoordelijk waren voor hitseries als Breaking Bad, The Blacklist, Better Call Saul en The Goldbergs, is het met deze zware investering duidelijk menens voor de techgigant. Die één miljard aan extra kapitaal zou zeker voor tien aangekochte of zelf geproduceerde series moeten zorgen, zegt WSJ. Al houden ze bij Apple de lippen stijf op elkaar.

Een habbekrats

Dat bedrag lijkt groot, maar moet ook in z’n context geplaatst worden. Met die investering komt Apple helemaal niet in de buurt van wat concurrenten in hun eigen content pompen. HBO doet het met twee miljard jaarlijks met een dubbel zo groot budget. Netflix heeft een slordige 7 miljard dollar (6 miljard euro) klaarliggen voor 2017 en Amazon, dat in 2016 3,2 miljard dollar (2,7 miljard euro) uitgaf aan content, zou hun budget voor video content verdubbelen en dat voor eigen content zelfs verdrievoudigen. Het zal dus nog even duren voor Apple de gevestigde waarden ook echt het vuur aan de schenen zal kunnen leggen.

Ook voor Apple zelf is de investering van één miljard eerder een habbekrats. Begin juli kondigde het bedrijf van CEO Tim Cook nog aan dat het een slordige 261,5 miljard (223 miljard euro) bezit, zij het in cash, equivalenten of in de vorm van investeringen. Dat ‘miljardje’ komt voor de de iPhoneproducent dus dichter bij een rekenfoutje dan bij een ‘zware’ investering als je het in z’n totale plaatje bekijkt. Desalniettemin blijft het natuurlijk uitkijken naar wat Apple ervan terechtbrengt. Want, zoals iedereen wel zal beamen, er is nooit genoeg toptelevisie!

Gesponsorde artikelen