Steekt San Marino de grote landen de loef af? Het wordt het eerste land ter wereld met volledige 5G-dekking

Steekt San Marino de grote landen de loef af? Het wordt het eerste land ter wereld met volledige 5G-dekking

Het is een race waar vele landen aan deelnamen, maar met San Marino lijkt er dan toch een onverwachte naam het te gaan halen. San Marino zal het eerste land worden met 5G. Al is dat eigenlijk niet zo onverwacht, want in San Marino zijn de stralingsnormen veel minder streng dan in vele andere landen. Maar zo steekt San Marino de veel grotere landen toch maar naar de kroon. Voor het eerste supersnel mobiel internet zal je dus in de dwergstaat moeten zijn.

San Marino wordt, volgens Telecom Italia, ‘met zekerheid’ het eerste Europese land met 5G, en waarschijnlijk ook het eerste land in de hele wereld dat een volledige dekking met de supersnelle verbinding zal hebben. Zo steekt het vele landen die meedongen naar die primeur, waaronder ook België, de loef af. Onder andere ook in Italië, waar testen worden gedaan in Milaan en Turijn door datzelfde Telecom Italia, probeerden ze de eerste te zijn, maar San Marino is hen dus te snel af.

5G-actieplan

En ondanks dat San Marino maar een dwergstaatje is, is het niet onlogisch dat zij de eerste zullen zijn. In San Marino zijn de stralingsnormen namelijk veel minder streng. Door de kleine oppervlakte van San Marino is het de perfecte testcase voor Telecom Italia om later ook Italië en andere landen van het snellere netwerk te voorzien.

Dat een Europees land als eerste een volledige dekking zou kunnen garanderen, is toch een verrassing. Want Europa heeft een grote achterstand op Azië en Noord-Amerika, dat blijkt uit een onderzoek van telecomgigant Ericsson. In Europa zouden binnen vijf jaar amper 5 procent van de smartphonegebruikers een 5G-abonnement hebben. Dat staat in schril contrast met de verwachtte 25 procent in Noord-Amerika.

Al werkt de Europese Commissie hard om die achterstand in te halen. Zo publiceerden ze vorig jaar al een 5G-actieplan. Dat San Marino de primeur heeft, is dan ook een symbolische slag die Europa thuishaalt, maar dat wil dus niet zeggen dat we nu op onze lauweren mogen rusten.

iStock

Gesponsorde artikelen