Stel homopinguïns dat probeert kuikentje te ‘adopteren’ krijgt een happy end

Stel homopinguïns dat probeert kuikentje te ‘adopteren’ krijgt een happy end

De zoo in het Deense Odense heeft een unieke situatie: een koppeltje pinguins, twee mannetjes, probeerden er een achtergelaten kuikentje te adopteren. Da’s geen totaal nieuw fenomeen, maar toen de biologische ouders het kuikentje terug wilden, kwam de zoo wel met een originele oplossing

Het lijkt wel een soap, in de zoo van Odense in Denemarken. Bij de Keizerspinguïns ontvouwde zich namelijk een familiedrama. Een keizerspinguïnkuikentje werd daar namelijk achtergelaten door z’n ouders, maar werd al snel geadopteerd door een nabij homokoppel. Die mochten het kuikentje echter niet houden, ondanks de oorspronkelijke verwaarlozing.

Cute of the day: kijk hier naar de eerste Humboldtpinguïn van 2018 die uit z’n ei kruipt.

Achteloze vader

Als het over gelijke werkverdeling gaat, dan zijn pinuïns de koningen. Moeders zetten het ei op de wereld en de vaders broeden het uit, weten we uit March of the Penguins. De moeders in Antarctica zijn vaak lang op weg, zoekend naar eten en de vaders houden het ei op dat moment warm. Om maar te zeggen dat vaderpinguïns het meestal niet slecht doen.

Hier zijn vijftien video’s voor de échte pinguïnliefhebber.

iStock

Terwijl de moederpinguïn van dit koppel even weg was om zich te wassen, leek de vaderpinguïn zich echter niet al te bewust van zijn kuiken. Een homokoppeltje pinguïns (overigens ook geen uniek fenomeen) zag het ‘verwaarloosde’ kuiken en besloot het dan maar te adopteren. Kuikentjes die even alleen gelaten worden, zijn in hun natuurlijke omgeving in groot gevaar, vandaar de snelle adoptie.

Een eigen ei voor het homokoppel

Bij terugkomst van de moederpinguïn was die echter hoogst ontevreden, zowel met het gedrag van haar wederhelft (pinguïns blijven levenslang bij elkaar) als met het verloren kuiken. Er ontstond een gevecht en de verzorgers gaven het kuikentje dan maar terug aan de biologische ouders. De moederpinguïn leek daar tevreden mee, de vaderpinguïn schijnt zich nog altijd niet bewust te zijn van wat er aan de hand is.

Da’s natuurlijk heel triest voor het andere koppeltje en dus hebben de verzorgers in Odense voor een goede oplossing gezorgd. Een ei van een koppel pinguïns, die niet voor hun kuiken zullen kunnen zorgen, werd bij de twee geplaatst. Als het bevrucht is, en dat is niet zeker, dan zijn de twee zeker in staat om het uit te broeden en op te voeden, denken ze in Odense.

Pinguïns zijn trouwens ook erg trouw aan mensen, zeker als die hun leven redden, check dit verhaal maar!

Giphy

Kidnapping bij pinguïns

Overigens is adoptie en kidnapping bij keizerspinguïns zeker niet uitzonderlijk. Omdat er meestal maar één ei per koppel per jaar is, en kuikentjes sowieso erg kwetsbaar zijn op de Arctische vlaktes, zullen moederpinguïns vechten om voor een kleintje te mogen zorgen. Zeker als hun eigen ei niet uitgekomen is, of hun jong gestorven, ontstaan er al eens strubbelingen.

Pinguïnexpert Dyan deNapoli legde aan Newsweek uit dat soortgeljke experimenten al succesvol zijn verlopen. Als er een ei wordt achtergelaten “en er is een koppeltje van hettzelfde geslacht dat laat blijken dat zij een kuikentje willen opvoeden, dan hebben ze al eerder eitjes gegeven aan zulke koppeltjes. Daar komen gezonde kuikens uit.”

Homokoppels in de natuur

Overigens blijkt uit een studie uit 2010 dat in kolonies, tot 28,3 procent van de vogels verkering hadden met een vogel van hetzelfde geslacht. De meeste van die pinguïns eindigden wel met een maatje van de andere sekse, maar zeker twee van de homokoppeltjes hadden elkaars ‘lied’ geleerd, een belangrijke stap in de paringsdans van pinguïns.

Meer pinguïns? Natuurlijk wel! Wie meer fluff wil, kijkt natuurlijk naar March of the Penguins, Happy Feet, Madagascar of Mr. Popper’s Penguins!

iStock

Gesponsorde artikelen