Stierf Prince aan drugs, aids of zika? We zullen maar wachten op de autopsie, zeker?

Stierf Prince aan drugs, aids of zika? We zullen maar wachten op de autopsie, zeker?

Er wordt volop gespeculeerd over de doodsoorzaak van Prince. De twee belangrijkste theorieën daarbij zijn drugs en aids. En Aretha Franklin heeft zelfs al geopperd dat de ster aan zika zou zijn bezweken. Vandaag is er een autopsie. Die brengt wellicht duidelijkheid.

Entertainmentwebsite TMZ meldde dat Prince enkele dagen geleden is behandeld voor een overdosis drugs. Prince heeft deze week op de terugweg van een concert in Atlanta een tussenlanding gemaakt met zijn privéjet, hoewel hij amper drie kwartier vliegen van huis was op dat moment.

Volgens de bronnen van TMZ – en in deze matière, dat moet gezegd worden, hebben ze het doorgaans bij het rechte eind – werd Prince toen met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht in Moline (Illinois). Hij zou daar een injectie hebben gekregen om een overdosis van een opiaat, wellicht heroïne, te counteren.

Ondertussen is een ander verhaal opgedoken. The Santa Monica Observer, meldt dat het enkele dagen geleden door een betrouwbare bron is ingelicht over het feit dat Prince stervende was, omdat hij aids had.

Hij zou de ziekte in de jaren 90 hebben opgelopen, maar dat altijd geheim hebben gehouden. Volgens de bron zou Prince jarenlang medicijnen hebben genomen om de ziekte tegen te houden. Maar een tijd geleden zou hij overtuigd zijn door mede-jehova’s dat zijn ziekte “met geloof en gebed te genezen viel” en dat Prince beter zou stoppen met de medicijnen. Waarna de symptomen van aids teruggekeerd zouden zijn.

Drugs

Drugsgebruik past ook niet in het beeld dat Prince zelf naar buiten bracht; hij zou er een gezonde levensstijl op na houden en al jaren geen drugs meer gebruiken en nog nauwelijks alcohol drinken. Hoewel dat met een korreltje zout moet worden genomen. Prince was misschien de jongste jaren drugsvrij, in de jaren zeventig en tachtig was hij dat zeker niet.

Eén van zijn toenmalige vlammen, Denise Katrina Matthews, beter bekend als Vanity, stierf in februari van dit jaar ook op 57-jarige leeftijd aan nierfalen veroorzaakt door drugsgebruik in de jaren tachtig, vooral crack. Net als Prince zelf vond Vanity God: ze kickte af na een bijna fatale overdosis in 1994 en werd een born again christian.

“Niks aan te zien, beetje hees wel”

Het laatste concert dat Prince gaf was op 14 april in het Fox Theater Atlanta, een week voor zijn dood. Volgens aanwezigen was er – afgezien van een lichte heesheid in zijn stem – niets vreemds aan hem te merken. “Hij gaf een optreden om nooit te vergeten.”

De zanger zat grotendeels achter zijn piano, maar er waren ook momenten dat hij over het podium rende. “Het hele optreden was energiek”, zei een fan op entertainmentsite Variety. Prince gaf in Atlanta twee concerten van ruim een uur, die deel uitmaakten van zijn tour Piano & a Microphone. Hij speelde onder meer Little Red Corvette, een cover van David Bowies Heroes en Purple Rain. “Zijn stem klonk krachtig”, constateerde een andere fan.

Tijdens de eerste show die avond trok de zanger zich heel even terug. “Hij verliet het podium en we dachten dat het optreden voorbij was en we riepen om meer”, vertelde een presentator van een radioprogramma in Atlanta. Even later verscheen Prince weer en zei hij tegen het publiek: “Soms vergeet je wel eens hoe emotioneel deze muziek is”.

Feest

Om te laten zien dat het goed met hem ging na zijn korte ziekenhuisopname, verscheen Prince op 16 april vijf minuten in het openbaar. Hij deed dat volgens de Minneapolis Star Tribune op een dansfeest op zijn landgoed Paisley Park in Minneapolis, waar de popster woonde en gisteren dood werd aangetroffen.

De laatste keer dat Prince tweette was op 18 april, drie dagen voor zijn overlijden. In deze tweet stond alleen een foto van zijn Piano & a Microphone-tour en een link naar een muziekwinkel in Minneapolis. De 57-jarige Prince werd gisteren bewusteloos aangetroffen in een lift op zijn landgoed.

Zangeres Arteha Franklin kwam dan weer met een eigen, bizarre uitleg voor het overlijden van Prince. Op MSNBC opperde ze dat de artiest het zika-virus zou hebben opgelopen. (“They’re saying flu-like symptoms. I’m wondering if it has anything to do with this Zika virus.”)

Gesponsorde artikelen