Left Right
scrollTop top

“Stijging besmettingen door coronamoeheid en teruggekeerde reizigers”


Marc Van Ranst
© Isopix

Na een periode waarin de coronacijfers in België voortdurend licht daalden, valt er vandaag opnieuw een stijging te noteren. Voor viroloog Marc Van Ranst komt dat niet als een verrassing. Hij ziet twee belangrijke redenen voor de recente stijging.

Viroloog Marc Van Ranst gaf deze morgen in De Ochtend op Radio 1 uitleg over de gestegen coronacijfers. In de periode van 27 augustus tot 2 september zijn per dag gemiddeld 454 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is 3,5 procent meer dan de week ervoor.

“Dit zat eraan te komen. We zagen eerst een daling, die daling was goed, en plots ging die afvlakken, die daling werd kleiner en kleiner en opeens zit je op een plateau”, legt Van Ranst uit. “En dan ben je klaar voor een stijging.”

Reizigers en coronamoeheid

Hij ziet twee oorzaken voor die stijging. “De eerste factor is het terugkomen van reizen. Er zijn honderdduizenden mensen de voorbije weken teruggekomen van reis, vaak uit gebieden zoals Frankrijk en Spanje, waar er meer coronavirus is dan bij ons. Dan krijg je hier ook meer gevallen.”

“De tweede factor is een zeker coronamoeheid. Men is die maatregelen beu. Er zijn een heleboel opiniestukken en open brieven over die maatregelen gekomen, daarin zegt men dat de maatregelen niet goed zijn en dat ze afgeschaft moeten worden. Dat heeft dus ook een zeker effect. Er is dus coronamoeheid. Dat zorgt dat maatregelen minder gevolgd worden en dan vertaalt zich dat ook in de cijfers”, besluit Van Ranst.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539