Left Right
scrollTop top

Stijging zeespiegel door opwarming klimaat gaat veel sneller dan gedacht


Stijging zeespiegel door opwarming klimaat gaat veel sneller dan gedacht

Het tempo waarmee de zeespiegel stijgt is aan het versnellen en dat komt vooral door steeds sneller smeltende ijskappen op Groenland en Antarctica blijkt uit nieuwe satellietgegevens. Tegen het huidige tempo zal het gemiddeld niveau van de oceanen van de wereld aan het eind van de eeuw 60 cm gestegen zijn.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Proceedings of the National Academy of Sciences. Op basis van 25 jaar satellietgegevens laat het onderzoek zien dat het tempo van de zzespiegelstijging flink is versneld. De data bevestigt de computersimulaties van wetenschappers en is trouwens in overeenstemming met voorspellingen van de VN.

De gegevens laten duidelijk zien dat de zeespiegel niet elk jaar ongeveer 3 millimeter stijgt. In plaats daarvan blijkt de zeespiegel elk jaar een beetje harder te stijgen. Tegen 2100 kunnen we wel eens te maken hebben met een zeespiegelstijging van 10 millimeter per jaar.

Afgaand op de satellietgegevens stijgt de zeespiegel elk jaar 0,08 millimeter harder dan het jaar ervoor. Die 0,08 millimeter komt dus nog bovenop de 3 millimeter die de zeespiegel sowieso elk jaar stijgt.

Conservatief

Het lijkt niet zo erg veel allemaal, maar de data is toch bijzonder verontrustend. Want als deze versnelling standhoudt – en eigenlijk is niks dat er op wijst dat dat niet het geval gaat zijn, integendeel – kunnen we tegen het jaar 2100 wel eens met een jaarlijkse zeespiegelstijging van 10 millimeter of meer te maken hebben. Het betekent bovendien dat de totale zeespiegelstijging veel hoger uit zal vallen dan gedacht.

Het gaat bovendien om de meest conservatieve inschatting. Steve Nerem van de University of Colorado en hoofdauteur van de studie zegt dat het waarschijnlijk is dat de stijging een stuk hoger zal liggen in werkelijkheid: “Onze extrapolatie gaat ervan uit dat de zeespiegel in de toekomst blijft veranderen zoals deze de afgelopen 25 jaar is veranderd. Met het oog op de grote veranderingen die we vandaag de dag op de ijskappen zien, is dat niet waarschijnlijk”.

Dubbel zoveel tegen 2100

“Deze versnelling – die voornamelijk veroorzaakt wordt door het versneld smelten van ijs op Groenland en Antarctica – kan de totale zeespiegelstijging die voor 2100 voorspeld wordt door projecties die uitgaan van een constante stijging, verdubbelen: naar meer dan 60 cm in plaats van 30 cm”, volgens Nerem.

Omdat er een grotere concentratie broeikasgassen in de atmosfeer zit; stijgt de temperatuur van de lucht, maar ook die van het water. Er komt dus niet alleen smeltwater van de gletsjers bij, het warmer water zet ook uit waardoor de zeespiegel stijgt.

Dat laatste is verantwoordelijk voor 55% van de totale zeespiegelstijging (7,5 centimeter) in de jongste 25 jaar.

Toch is het steeds sneller wegsmelten van ijs de grootste zorg nu: meer dan driekwart van de versnelling sinds 1993 is toe te schrijven aan het smelten van ijskappen in Groenland en Antarctica, blijkt uit het onderzoek.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899