Stijlvol mét hoofddoek: meet the Mipsterz

Stijlvol mét hoofddoek: meet the Mipsterz

Ze zijn jong, stijlvol en ze dragen een hoofddoek. Maak kennis met de Mipsterz: een groep vrouwen die het stereotype willen doorbreken van de hoofddoek als symbool van onderdrukking.

“Een Mipster is iemand die helemaal mee is op het vlak van muziek, mode, kunst, kritisch denken, eten, verbeelding en creativiteit”, zo stellen de vrouwen zich voor op hun officiële Facebookpagina Mipsterz – Muslim Hipsters. “Een Mipster heeft daarnaast een sociale geest en verlangt naar meer rechtvaardigheid en een gemeenschap die niet wordt begrensd door vaste groepen.”

Yasmin Chebbi is een Mipster van het eerste uur. Ze omschrijft haar stijl als edgy, is fan van opvallende kleuren en combineert haar jurkjes met combat boots en handgemaakte sportjuwelen. Haar grootste inspiratiebron? Haar moeder, die een grote fan is van het modemagazine Vogue. Yasmin houdt er ook van om een outfit samen te stellen met kleren die op het eerste gezicht niet bij elkaar passen. En ze draagt een hoofddoek, zoals haar geloof voorschrijft.

Videostill YouTube
Videostill YouTube

Onderdanige vrouwen

“Te vaak heb ik het stereotype gehoord dat vrouwen met een hoofddoek zachtmoedig, onderdanig en flauw zijn en dat ze achter zitten. Toen ik opgroeide met mijn hoofddoek in Amerika heb ik nooit het gevoel gehad dat ik ergens bij hoorde. Alsof het voor anderen niet mogelijk is dat ik interesse toon in muziek, kunst en mode en tegelijk trouw blijf aan mijn geloof.”

Vanuit dit conflict werden de Mipsterz opgericht. In plaats van een statement te maken over wat de hoofddoek en de islam wel en niet is, komen de meisjes samen om de wereld “een echt beeld te geven van een groep vrouwen die ergens in Amerika leven”. 

Zelfvertrouwen

Hoewel het concept eerst bij mondjesmaat werd verspreid, gingen de Mipsterz in december vorig jaar viraal dankzij het filmpje Somewhere in America #MIPSTERZ. In de video worden 12 jonge moslima’s voorgesteld die stuk voor stuk opvallen met hun kledingstijl en tegelijk trouw blijven aan hun hoofddoek.

“Meestal krijgen we het beeld te zien van de depressieve, droevige moslimvrouw, maar in de video zie ik sterke vrouwen die zelfvertrouwen uitstralen”, aldus de 20-jarige Hajer Naili die naast Chebbi schittert in het filmpje.

Videostill YouTube
Videostill YouTube

Skateboard

Het stereotiepe beeld wordt inderdaad ontkracht. Zo zien we een jonge moslima in geel hemdje en zwart-wit gestreepte broek op een skateboard door de straten scheuren, terwijl een andere haar zwarte outfit helemaal opfleurt met een bruine bontjas. De vrouwen lachen, dansen en doen vooral wat andere jonge vrouwen doen: zich amuseren.  

Ondanks de positieve voorstelling kregen de Mipsterz toch heel wat kritiek vanuit de moslimwereld. Zo oordeelden sommigen dat de vrouwen niet gekleed zijn “zoals wordt verwacht van een moslima”. Een opmerking waar Naili het niet mee eens is: “De islam bestaat uit verschillende personen met verschillende achtergronden die zich kleden en leven volgens hoe zij het geloof interpreteren.”

Niggers en bitches

Ook vanuit de Mipsterwereld kwam kritiek, vooral op de keuze van Jay-Z’s ietwat denigrerende song Somewhere in America die dienst doet als soundtrack. “Toen ze me de eerste keer vroegen of ik wilde meewerken aan het project, zeiden ze me dat het was voor de officiële videoclip van een liedje over vriendschap en liefde. Ik wist niet dat Jay-Z de beelden uiteindelijk zou gebruiken”, uit deelneemster Noor Tagouri haar teleurstelling op Facebook. Iets wat ook Jasmine Crawford bevestigt: “Verschillende meisjes hadden geen idee dat ze ons in een filmpje zouden steken waarin Jay-Z praat over niggers en bitches”.

Of de reacties nu positief of negatief zijn, de 29-jarige modeblogger Sandra Shamy ziet alleen maar voordelen: “We hebben eindelijk kunnen tonen dat we meer zijn dan de stereotiepe beelden die de media altijd over ons tonen”. Wat de meisjes proberen te bewijzen is dat moslimvrouwen zich niet verstoppen achter hun sluiers. De Mipsterz willen duidelijk maken dat hun hoofddoek niet meer of niet minder is dan gelijk welk kledingstuk. En vooral: dat ze gewone vrouwen zijn die net zoveel van mode houden als eender welke andere vrouw.

Videostill YouTube
Videostill YouTube
Videostill YouTube
Videostill YouTube

Gesponsorde artikelen