Stilte … een gebod of een uitnodiging?

Stilte … een gebod of een uitnodiging?

Eind december, kerstmaand, druktemaand. Donkere en grauwe dagen, drukte op de werkvloer, drukte in de winkelstraten, drukte in het verkeer, drukte in mijn hoofd … drukte overal. Nog zoveel – vaak door jezelf – opgelegde “moetjes” af te werken en nog dringende afspraken na te komen. Even stilstaan bij jezelf en het afgelopen jaar? Dat is er niet bij … de drang te groot doch de moed te klein om gedisciplineerd de stilte op te zoeken? Hoe zou het zijn om 3 dagen in groep de stilte in te gaan, ze te ervaren, ze te doorleven en samen te beëindigen. Wat doet zoiets met lichaam en geest? Wat doet zoiets met mij? Ik geef het een kans, het wordt vast een unieke ervaring. 

Snel naar het station om mijn halve dagtocht te starten in het Nederlandse Bergen op Zoom. Ticket uit een bakje halen lijkt zo simpel. Niet dus, wat een mogelijkheid aan keuzes! Waar naartoe? Eerste of tweedeklas? Eén keer of meerdere keren? Welke vervoersmaatschappij? Korting of niet? Hoe betalen? Pinpas invoeren en opnieuw instructies volgen … . Na een tiental minuten beschik ik over een correct ticket dat me naar mijn eindbestemming zal brengen. Het juiste perron vertelt me dat mijn eerste trein vertraging heeft, juist, je kan het al raden. Het ziet ernaar uit dat mijn halve dagtocht bijna een hele zal worden en dat werd het ook. De trein komt aan, ik doe geen moeite om een plek te zoeken, ik blijf rechtstaan en probeer zo goed mogelijk mijn evenwicht te houden in een overvolle trein. Eén halte verder stap ik af en vervolg ik mijn reis, richting Zwolle. Een langere rit: “Ik kan lezen, schrijven, tekenen, …” zegt mijn brein, maar niets was minder waar. Losse woorden verschijnen op papier, onafhankelijk van mezelf. Het lukt niet. Lezen dan maar? De concentratie blijft niet in mijn boek, overprikkeld, tijd om te rusten. Een dutje? Gedachten gaan door berg en dal, niet te stoppen. Niets doen dan? Dat is niet aan mij besteed … ah daar is de loopjongen met koffie.

Aangekomen in Zwolle, overstap naar een andere vervoersmaatschappij. De OV-chipkaart … een lieve deugd voor het in- en uitchecken op perrons ook al heb je reeds een geldig ticket. Een overvolle boemeltrein brengt me in 40 minuten – rechtstaand – naar mijn laatste overstapplek. Mijn lichaam wordt zwaar, al komt dit niet door de kleine inhoud van mijn rugzak die moet volstaan voor het weekend. Aangekomen in Coevorden, net de bus gemist maar weg uit de drukte. Nog eens 40 minuten wachten en toen …

Het bankje waarop ik ging zitten is koud. Een poes loopt me op 3 poten achterna, ze is slechter af dan ik, maar ze lijkt gelukkig. Ze gaat van hier naar daar en wordt heerlijk geaaid en geknuffeld. Ik zie haar lijf krullen en haar staart wimpelt vreugdevol en fluweelzacht door de lucht. Ik zie, ik voel, ik geniet!

Bus 25 brengt me naar mijn weekendplek in Meppen waar ik me 4 dagen op onbekend terrein zal bevinden en vermoedelijk – als in … erg waarschijnlijk – uit mijn comfortzone wordt gehaald. Na een korte wandeling kom ik aan bij een adembenemende boerderij, landelijk, mooi en warm, zelfs aan de buitenkant. De trainer en de host wachten ons op in de hal, ik krijg een plek op een gedeelde kamer. Ik voel me welkom.

In de groepsruimte wordt thee aangeboden waarna ik in de woonkamer en veilig plekje opzoek. Een plek in een gitzwarte 1-zit met houten leunen, een kop thee en een boek. Een boek uit de boekenkast naast me, waar ook wierook, kaartjes en fijne muziekinstrumentjes mijn aandacht trekken. 2 sjamaantrommels onder een gedenktafeltje met een dik boek. De spreuk die ik erin las, kon ik niet onthouden maar het deed me wel wat. Aankomen … ik kom tot rust maar voel tegelijkertijd spanning. Ik voel, ik ervaar …

We zijn met 10, iedereen met een eigen motivatie, iedereen anders maar toch met een gemeenschappelijk doel. Kijken wat dit weekend brengt voor lichaam en geest? Mijn kamergenoot is top! Het programma bestaat uit yoga, Vipassana meditatie, bodyscanmeditatie, loopmeditatie, mindfulness, teaching en deelmomenten. Het wordt gegeven door een bekwaam trainer en coach die op dit vlak heel wat ervaring heeft. We gaan samen de stilte, ook in de natuur waar zintuigen worden gemotiveerd om intens de kijken, te luisteren en te voelen.

Er wordt ook goed voor ons gezorgd: uitzonderlijke combinatie van preisoep met zoete aardappel en mosterd, lekkere vegetarische lasagne, frisse salade met noten en zaden en niet te vergeten het overweldigende ontbijt met smoothie, croissants en ei. En dan vergeet ik nog de overheerlijke tzatziki met vers gebakken brood en de pizza met champignons en tonijn. Een ware streling voor de zintuigen. Ook de slaapkamers en de badkamers zijn verzorgd en de oase van rust in de tuin – waar een kampvuur en sauna nog meer deugd kunnen verschaffen – zijn subliem.

Wat een deugd, wat een ruimte schept dit, wat een ervaring, … subliem en wonderbaarlijk.

Wat stilte doet met jou?

Wat stilte doet met emotie?

Wat stilte doet met je geest?

Wat stilte doet met je lichaam?

Wat stilte doet met de andere?

Wat stilte doet met verbondenheid?

Wat stilte doet … doet het goed!

Gesponsorde artikelen