“Stonehenge is een tweedehands monument, dat eerst ergens anders stond”

“Stonehenge is een tweedehands monument, dat eerst ergens anders stond”

Al decennialang stelt de rotsformatie van Stonehenge wetenschappers voor het ene mysterie na het andere. Britse onderzoekers hebben nu nieuwe informatie ontdekt die erop zou wijzen dat dit een ‘tweedehands monument’ is, dat eerst honderden kilometers verder in Wales stond.

Het is al lang geweten dat de blauwe hardsteen van Stonehenge zo’n vijfduizend jaar geleden vervoerd werd van het Preseli-gebergte in Wales naar de huidige locatie, zo’n 250 kilometer verderop. Het is één van de grootste menselijke bouwprestaties van het neolithicum, aangezien de rotsblokken zo’n twee ton per stuk wegen.

Onderzoekers van het University College in Londen hebben nu echter aanwijzingen gevonden dat de rotsen van Stonehenge eerst nog voor een ander bouwwerk dienst gedaan hebben. In Carn Goedog en Crag Rhos-y-felin, ten noorden van de Presili-heuvels, hebben ze namelijk nissen gevonden waarin de Stonehenge-stenen perfect zouden passen. Op die plaatsen vonden ze ook nog andere stenen die werden achtergelaten, en een soort van laadbaai van waar de gigantische stenen aan hun lange reis begonnen.

Tweedehands

Volgens professor Mike Parker Pearson van het UCL heeft koolstofdatering aangetoond dat Craig Rhos-y-felin z’n oorsprong vond 3.400 voor Christus, en Carn Goedog 3.200 voor het begin van onze jaartelling. En dat terwijl Stonehenge pas gebouwd werd rond 2.900 voor Christus. “Het zou kunnen dat het 500 jaar geduurd heeft om de stenen te vervoeren, maar dat lijkt ons redelijk ondenkbaar”, aldus Parker Peason aan The Guardian. “Het is meer waarschijnlijk dat de stenen eerst gebruikt werden voor een lokaal monument nabij de steengroeves, en dat ze pas later vervoerd werden naar Wiltshire.

Volgens Parker Pearson is het ook mogelijk dat Stonehenge iets ouder is dan gedacht, maar “we denken dat het waarschijnlijker is dat er eerst een onder monument gebouwd werd in Wales, dus dat er eerst een eigen Stonehenge was. Wat we nu van Stonehenge zien zou dus eigenlijk een tweedehands monument zijn.” Er zou ook nog een mogelijkheid zijn dat de hardsteen al vervoerd werd 3.200 voor Christus, en dat de lokale zandsteen pas veel later werd toegevoegd.

Gesponsorde artikelen