Left Right
scrollTop top

Stop met je kat huisgemaakt eten te geven, zegt de wetenschap


Zelfgemaakt kattenvoer is ongezond
© pixabay

Denk jij ook dat het eten dat je voor je katten koopt in de winkel, niet van hoge kwaliteit is? Dan maak je misschien eten voor je pluizige viervoeter en dan hebben we ook slecht nieuws voor je: wetenschappers raden het met klem af. De meeste online recepten voor katteneten zijn namelijk slecht voor je kat.

Not Safe For Work No GIF - Find & Share on GIPHY

Recepten voor kattenvoer bevatten te weinig voedingsstoffen

Mensen die zelf kattenvoeding maken, gebaseerd op recepten uit boeken en van het internet, zijn misschien per ongeluk hun katten aan het beschadigen, zegt een studie uit Californië. De auteurs van de studie onderzochten meer dan honderd recepten en ontdekten dat ze allemaal minstens één flagrant voedingsgebrek vertoonden. In sommige recepeten zaten er zelfs voedingsstoffen in die gevaarlijk zijn voor katten.

Onderzoekers aan de universiteit van Californië keken naar 114 kattenetenrecepten op het internet en in kookboeken. Ze gebruikten software om de voedingswaarde van de recepten in te schatten. Vervolgens vergeleken ze die recepten met de voedingsrichtlijnen voor volwassen katten die de Amerikaanse National Research Council, voorschrijft. Das zo’n beetje de Amerikaanse autoriteit op het vlak van gezondheid voor je huisdieren.

Laat je eten controleren

In totaal waren er 94 recepten die gedetailleerd genoeg waren om een inschatting te kunnen maken. Geen enkel recept voorzag voldoende in alle voedingsstoffen die katten nodig hebben om langdurig gezond te blijven. Belangrijke ontbrekende elementen waren taurine, ijzer en vitamine E, in sommige recepten ontbraken ze zelfs alledrie. Eén van die recepten bevatte zelfs onvoldoende niveaus van 19 (!) voedingsstoffen die katten nodig hebben en was dus duidelijk inadequaat. Recepten die niet door dierenartsen geschreven waren, waren aantoonbaar slechter dan andere. Vijf recepten die door een arts herbekeken waren, bevatten alle goede ingrediënten in de juiste hoeveelheden.

Het is niet evident om een goede, gebalanceerde voeding samen te stellen voor katten of honden, zegt Jennifer Larsen aan Gizmodo. Larsen is gespecialiseerd in voeding voor zieke dieren en specifiek voor katten met nierziektes. Voor gezonde dieren was er echter nog geen studie uitgevoerd naar de recepten die mensen gebruiken.

Cat Paws GIF - Find & Share on GIPHY

Ondervoed

Net zoals mensen kunnen katten ondervoed raken door slecht gebalanceerde diëten. In sommige van de voedingen zaten niet alleen te weinig goede voedingsstoffen, er zaten ook giftige elementen in. Zeven procent van de recepten bevatte ajuin, knoflook of een andere plant uit de aliumfamilie. Die zijn potentieel dodelijk voor katten als ze lang genoeg in kleine hoeveelheden worden gegeven. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zo’n home-made receptje gebruiken, maar Larsen raadt het ten stelligste af.

Dat geldt trouwens ook voor volledig ‘rauwe’ recepten. Dat lijkt dichter bij de natuur van je poezie te staan (bye bye, duifjes) maar is ook de oorzaak van verschillende ziektes waar katten gevoelig voor zijn.

Sommige katteneigenaars zullen zweren bij een stukje voor de poes aan de eettafel. Maar zeg dat wij het je gezegd hebben: zelf eten maken voor de kat is meestal geen goed idee. Vraag het dus eerst aan je dierenarts.

I Love You Cat GIF - Find & Share on GIPHY

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396