Stormweer verknalt carnaval: stoet in Aalst afgelast, want het ergste moet nog komen

De storm die sinds gisteren over ons land trekt, gooit flink wat roet in het eten van carnavalisten. Op veel plaatsen zijn festiviteiten afgelast. Ook in Aalst is beslist dat de stoet vandaag niet uitrijdt. Net zoals hier valt ook in Nederland en Duitsland carnaval in het water. Deze namiddag mogen we ons aan nog hardere wind en veel regen verwachten.

Het was vanochtend even wat rustiger, maar dat was stilte voor het tweede deel van de storm die vannacht ons land bereikte. Momenteel trekken hevige buien met veel regen en krachtige wind over het land, en boven de Noordzee worden windstoten tot 130 kilometer per uur vastgesteld. Deze namiddag bereikt dat stormveld het land en vooral in het westen wordt nog erg onstuimig weer verwacht. Behalve krachtige wind bestaat ook de kans op hagel en een donderslag. De wind heeft een kracht van 60 tot 80 kilometer per uur, aan de kust kan dat rond de middag zelfs 90 kilometer per uur worden.

Carnaval

Dat is natuurlijk erg slecht nieuws voor iedereen die carnaval viert. Vooral de wind baart de organisaties zorgen. In Sint-Truiden is gisterenavond al beslist om de stoet niet te laten doorgaan. Spijtig voor de feestvierders, maar de stoet wordt gewoon uitgesteld naar 9 of 10 april, goed voor een Paasversie van carnaval dus. Ook in Rekem hebben ze de stoet naar een latere datum uitgesteld.

In Aalst hebben ze lang gewacht om te beslissen, maar nu is de stoet er toch afgelast. Aanvankelijk zou een beperkt aantal praalwagens uitrijden. De politie houdt de windsnelheden goed in het oog. Overal in het land houden carnavalsverenigingen en gemeentebesturen spoedberaad over het weer.

In Nederland wordt carnaval overigens ook hard getroffen. In het zuiden van het land zijn de festiviteiten op tal van plaatsen afgeblazen, onder andere in Breda, Den Bosch, Geleen en Venlo. Ook Rosenmontag in Duitsland val in een pak steden in het water.

Meer stormweer op komst

Ook wie geen carnaval viert, moet natuurlijk voorzichtig zijn. Het stormweer veroorzaakt vooral op de baan gevaarlijke toestanden. Al bij al zijn er tijdens de ochtendspits weinig ongevallen gebeurd, maar dat heeft misschien ook met de Krokusvakantie te maken. Omgewaaide bomen hebben op sommige plaatsen schade veroorzaakt. In Boom is het domein De Schorre voor een stuk afgesloten.

Helaas is er voorlopig geen beterschap op komst. Vannacht en morgen verwacht het KMI nog steeds veel regen met onweer, en windstoten tot 70 kilometer per uur of meer. Woensdag is het wisselvallig met nog enkele buien, maar vanaf donderdag krijgen we al met een nieuwe storing en de bijhorende neerslag te maken. De temperatuur zakt ’s nachts naar 1 tot 2 graden, overdag is het zo’n 6 tot 8 graden. In de Ardennen is in de loop van de week winterse neerslag mogelijk.

Meer
Lees meer...