Straf kaartje toont hoe de Russen met een gans leger klaarstaan voor als de ijskappen op de Noordpool smelten

In de Noordpool zitten allerlei natuurlijke grondstoffen die zowel geopolitiek als economisch enorm interessant kunnen zijn. Van zodra de ijskappen gesmolten zijn, komen olie en gas ter beschikking. De Russen zijn enorm geïnteresseerd in het gebied en upgraden hun militaire kracht in het gebied om hun sterke positie nog meer te bevestigen. Britse nieuwswebsite Business Insider maakte een kaartje van hoe massaal de Russen in het gebied aanwezig zijn. 

Olie en gas. Dat verbergen de ijskappen in het noordpoolgebied. Die zijn nu langzaam maar zeker aan het smelten en van zodra ze volledig weg zijn, zal iedereen de grondstoffen willen exploiteren. De Russen zijn echter al enige tijd aanwezig om er als eerste te kunnen profiteren van de opwarming van de aarde.

Moskou drijft haar militaire kracht nog meer op om haar positie te garanderen. Dit kaartje van Business Insider toont hoe massaal de Russen aanwezig zijn op de Noordpool.

Het kaartje toont precies waar Rusland militaire basissen bouwt en bewijst dat de Russen meer dan eender welk buurland gefocust is op het gebied. Het grondgebied is namelijk niet alleen interessant voor grondstoffen, maar het heeft ook een zeer strategische ligging. Het uitgestrekte gebied kan Moskou erg veel macht geven.

Getty Images
Mike Nudelman/Business Insider

Sovjet-basissen opnieuw open

Om die nieuwe militaire basissen te ondersteunen, worden verschillende oude Sovjet-basissen opnieuw geopend en gemoderniseerd. Het Kremlin is bijvoorbeeld ook zijn noordelijke vloot aan het uitbreiden om nog meer te kunnen exploiteren.

Die vloot is verouderd, maar de Russen laten er geen gras over groeien: de modernisering ervan start dit jaar. Het maakt allemaal deel uit van een nieuwe militaire afdeling: Russian Joint Strategic Command North (JSCN). Die afdeling wordt geen gewone zeemacht volgens het Poolse instituut van Buitenlandse Zaken, het zal veel meer worden.

Kort bij Noorwegen en Finland

Het hoofdkwartier van die JSCN wordt gebouwd in Severomorsk, een gesloten stad in het noordwesten van Rusland, niet ver van de Noorse en Finse grens. Het hoofdkwartier zal worden ondersteund door een voormalige Sovjet-basis die onlangs terug werd geopend. De basis zal de thuis worden voor zo’n 3.000 grondtroepen en ligt slechts 50 kilometer van de Finse grens.

In totaal wil Rusland in het noordpoolgebied 10 search and rescue-stations, 16 havens, 13 vliegvelden en 10 radarstations openen.

Google Maps
Bron: Business Insider
Meer
Lees meer...