Straks geen alcohol meer in ’t weekend voor Russen. Want ze zuipen zich nog altijd dood

Straks geen alcohol meer in ’t weekend voor Russen. Want ze zuipen zich nog altijd dood

Een kwart van de Russische mannen overlijdt voor ze 55 zijn, voornamelijk omdat ze zoveel alcohol drinken. 30% van de Russische mannen wordt als “zware drinker” beschouwd. Om het enigszins binnen de perken te houden wordt nu gewerkt aan een verkoopverbod in het weekend.

Het Russische ministerie van Volksgezondheid denkt dat zo’n verbod zou helpen tegen het alcoholmisbruik in het land. Het initiatief past in een programma om Russen in het jaar 2025 aanzienlijk gezonder te laten leven dan nu het geval is.

Hoewel de consumptie van legale sterke drank daalt, kan volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie ongeveer 30% van de Russische mannen als zware drinker worden beschouwd. Eén op vier Russische mannen overlijdt voor ze 55 zijn, vooral door alcoholgebruik.

Een deel van hen drinkt zich effectief dood, een ander deel sterft in ongevallen die veroorzaakt zijn door hun eigen alcoholgebruik.

Putin

Er zijn de afgelopen jaren al verschillende maatregelen ingevoerd om drankmisbruik terug te dringen, vaak op initiatief van president Putin, die een gezonde levenswijze voorstaat. Winkels mogen nu al tussen 23 en 8 uur geen sterke drank verkopen en bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden geldt ook een verkoopsverbod.

De Russische organisatie van alcoholproducenten ziet weinig in verdere beperkingen. Een verkoopverbod in het weekend leidt er alleen maar toe dat er meer illegaal verkocht gaat worden, zeggen ze daar.

Er is nog een obstakel: het zijn de regio´s die de verkoopbeperkingen moeten invoeren. Die doen dat het liefst zo min mogelijk om de bevolking niet tegen zich in het harnas te jagen.

Gesponsorde artikelen