Straks historische stemming over brexit

Straks historische stemming over brexit

Het is een belangrijke dag voor het Verenigd-Koninkrijk. Het Britse parlement stemt over het brexitvoorstel van premier Theresa May. De algemene verwachting is dat Mays deal het niet gaat redden. De premier heeft dan in ieder geval drie dagen de tijd om met een “plan B” te komen. Mogelijk gaat ze terug naar Brussel om te praten over eventuele aanpassingen aan het akkoord, dat dan opnieuw aan het parlement kan worden voorgelegd. Ook zijn er nog een heleboel andere scenario’s mogelijk, zoals uitstel van uittreding uit de EU of een tweede referendum.

De brexitovereenkomst die May heeft gesloten met de EU heet officieel het uittredingsakkoord. Daar staat onder andere in dat het Verenigd Koninkrijk de EU zo’n 42 miljard euro betaalt, is er besloten wat er zal gebeuren met Britten in de EU en Europeanen in het Verenigd Koninkrijk en is er vastgelegd dat er geen strenge grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland.

Ook is er een zogenoemde ‘overgangsperiode’ afgesproken. Die houdt in dat als het Verenigd Koninkrijk de EU officieel verlaat op 29 maart dit jaar bedrijven nog tot 31 december 2020 hebben om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe regels.

De vorige keer dat er over het akkoord met de EU gestemd moest worden, stelde May de stemming een dag van tevoren uit. Dat er nu weer afstel komt, lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Op de voorpagina’s van de Britse kranten wordt er vanochtend dan ook vanuit gegaan dat er vanavond een “historische stemming” is.

Porseleinfabriek

Hoe laat de stemming zal zijn, is nog onduidelijk. Dat hangt onder meer af van de spreektijd die de voorzitter van het Lagerhuis de parlementariërs toestaat en het aantal amendementen dat wordt ingediend.

Niet alleen de Britse bevolking, ook de parlementariërs zijn diep verdeeld over de brexit. Gisteren heeft de premier nog een toespraak gehouden in een van haar laatste pogingen om parlementariërs over de streep te trekken vanavond voor haar brexit-deal te stemmen. Ze koos daarvoor een porseleinfabriek in Stoke-on-Trent. Te midden van het breekbare servies waarschuwde May dat het verwerpen van haar akkoord tot verlamming van het parlement zal leiden.

Ze waarschuwde ook voor het “uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk” als de deal om uit de EU te treden wordt afgewezen. Het vertrouwen in de politiek zal “catastrofale schade” lijden als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie niet zal verlaten, aldus May.

Brexit-haviken binnen Mays eigen Conservatieve Partij en de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die Mays regering van gedoogsteun voorziet, hebben al laten weten dat de verduidelijkingen wat hen betreft niet afdoende zijn.

En wat dan?

De algemene verwachting is dus dat Mays deal het niet gaat redden. De premier heeft dan in ieder geval drie dagen de tijd om met een “plan B” te komen. Mogelijk gaat ze terug naar Brussel om te praten over eventuele aanpassingen aan het akkoord, dat dan opnieuw aan het parlement kan worden voorgelegd. Ook zijn er nog een heleboel andere scenario’s mogelijk, zoals uitstel van uittreding uit de EU of een tweede referendum.

Zo wil Labour-leider Corbyn nieuwe verkiezingen als het akkoord in het Lagerhuis sneuvelt. Hij heeft al aangekondigd dat hij dan een motie van wantrouwen tegen May indient.

Gesponsorde artikelen