Straks maximaal twee pintjes per keer halen op een festival?

Straks maximaal twee pintjes per keer halen op een festival?

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) pleit voor de invoering van een regel waardoor bezoekers van een festival per keer slechts twee pintjes meer kunnen halen aan de toog. De maatregel zou de kans verkleinen dat alcoholische dranken worden doorgegeven aan jongeren.

Het is in Nederland bij wet verboden om alcohol te verstrekken aan mensen van onder de 18, en bij ons is dat 16, ten minste als het om bier gaat. Sterke drank mag ook niet onder de 18.

Maar die regel blijkt op festivals en andere grote evenementen lastig te handhaven. Er worden zelden boetes uitgedeeld aan organisatoren die dat doen.

Tientallen jongeren in het ziekenhuis

“Het is niet zo dat mensen zelf niet meer dan twee drankjes mogen drinken”, zei STAP-directeur Wim van Dalen in het NPO Radio 1 Journaal. “Maar als iemand tien glazen haalt is de kans groter dat er een van wordt doorgegeven aan een jongere die nog niet mag drinken.”

Volgens Van Dalen zijn dit jaar tientallen jongeren in het ziekenhuis terechtgekomen die te veel hadden gedronken op festivals.

Van Dalen hoopt dat gemeenten de regel invoeren en handhaven op festivals. Als dat gebeurt, is een tray met bier halen er op grote evenementen niet meer bij.

Gesponsorde artikelen