Straks supersneeuwmaan aan de hemel

Straks supersneeuwmaan aan de hemel

Vanavond – als het weer meezit – is er opnieuw een supermaan te zien. Per jaar komt een supermaan ongeveer drie tot vier keer voor. Op 21 januari van dit jaar was dat voor het laatst het geval. Deze tweede volle maan van het jaar wordt de supersneeuwmaan genoemd. 

Volgens NASA hebben we die naam te danken aan een indianenstam in de Verenigde Staten, die de tweede volle maan van het jaar sneeuwmaan noemde, omdat er in die tijd van het jaar vaak sneeuw valt.

Bij een supermaan lijkt de volle maan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Dat komt doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan.

Iets na 20 uur is het middelpunt van de maan op 356.762 kilometer van de aarde, de kortste afstand van 2019. Gemiddeld staat de maan op zo’n 384.000 kilometer van de aarde. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan om de aarde heeft.

Volgende op 19 maart, maar vandaag is de enige echte

De supermaan van vanavond is technisch gesproken eigenlijk de enige supermaan is, omdat deze het dichtste bij de aarde staat. De laatste supermaan die we konden zien, was in de vroege ochtend van 21 januari. Toen ging de volle maan gepaard met een totale maansverduistering. Het was een superbloedmaan, vanwege de rode gloed die ontstond. Omdat het de eerste volle maan van het jaar was, werd de naam: superwolfbloedmaan. Deze keer zal niet die rode gloed van een bloedmaan te zien zijn.

De derde supermaan van dit jaar zal te zien zijn op 19 maart. De maan staat dan op 359.380 kilometer van de aarde. Het is de kleinste en laatste supermaan van het jaar.

Gesponsorde artikelen