Straks vliegtuigen in de lucht zonder piloot, maar durf jij dan nog meevliegen?

Straks vliegtuigen in de lucht zonder piloot, maar durf jij dan nog meevliegen?

Vluchten zonder piloot zou de luchtvaartmaatschappij zo’n 36 miljard dollar per jaar kunnen besparen. Volgens The Financial Times zouden niet alleen de personeelskosten dalen, maar ook verzekeringspremies en brandstofkosten. Het idee klinkt aantrekkelijk, maar wie durft nog mee te vliegen? 

Naast zelfrijdende auto’s zouden pilootloze vliegtuigen de toekomst zijn. Die toekomst is ook al nabij, want de technologie achter automatische vliegtuigen is er al. Vliegtuigbedrijf Boeing heeft al gezegd dat ze toestellen hebben ontwikkeld die vanop afstand te besturen zijn. Eigenlijk vliegen vliegtuigen nu al deels automatisch: ze kunnen door een computer worden gestuurd om op te stijgen en te landen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen zeker experimenteren met vliegtuigen zonder piloot.

Veel voordelen

The Financial Times maakte een analyse op basis van de Zwitserse bank UBS. De zakenbank keek niet alleen naar de financiële kant, maar ook naar andere voordelen. Volgens hun onderzoek zou vliegen zonder een piloot de menselijke foutenfactor uitschakelen. Daarom willen zij testvluchten doen met één piloot in de cockpit en één piloot op de grond.

Voorlopig hebben commerciële luchtvaartmaatschappijen zich nog niet kandidaat gesteld om pilootloze vluchten uit te testen.

Veilig

Een vliegtuig zonder piloot zou wel veiliger zijn dan een vliegtuig met een piloot. Dat vertelde Joris Melkert, luchtvaartexpert bij TU Delft, aan de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. “Uit onderzoek blijkt dat bij 50 procent tot 75 procent van de ongelukken de piloot een negatieve invloed heeft. Wat we alleen niet weten, is hoe vaak een piloot de boel juist gered heeft, dat wordt namelijk niet bijgehouden”, zegt Melkert.

Liever niet

Volgens een onderzoek zouden passagiers liever een piloot zien in de cockpit. 8.000 mensen werden bevraagd en slechts 17 procent wou een vlucht meemaken zonder piloot. 54 procent van de bevraagden zou zo’n vlucht nooit accepteren.

Gesponsorde artikelen