Strandtoeristen vertrappelen eieren van honderden bedreigde zeeschildpadden om selfie met ze te kunnen nemen

Strandtoeristen vertrappelen eieren van honderden bedreigde zeeschildpadden om selfie met ze te kunnen nemen

Alles om toch maar een selfie te kunnen nemen: het is degoutant aan het worden. Vraag maar aan de olive ridley sea turtles (warana’s), de zeeschildpadden die als een erg kwetsbare diersoort te boek staan. Ze leggen hun eitjes één keer per maand tussen augustus en oktober op een handvol stranden in de wereld. En deze keer, op een strand in Costa Rica, geraakten duizenden toeristen erbij om dat te zien. Hun grootse ambitie: selfies maken tussen de schildpadden, waarbij ze niet alleen de beesten terug in zee joegen, maar ook nog hun nesten vertrapten.

Normaal kunnen de schildpadden op het strand van Ostional rustig hun ding doen: los van een paar toeristen onder begeleiding van gidsen en enkele wetenschappers, geraakt er immers niemand voorbij een natuurlijke barrière in de vorm van de Nosara-rivier.

Maar omdat de El Nino van dit jaar zo hard toeslaat, staat die rivier leeg.

Vertrapt

Duizenden toeristen trokken daarom deze keer naar het strand om het bijzondere verschijnsel te zien. Daar maakten ze selfies tussen de schildpadden, vertrapten hun nesten en raakten ze zelfs aan. De dwergschildpadden schrokken zo erg dat ze snel weer terug in zee kropen. Waardoor duizenden eieren verloren gingen.

Uit de hand

Het ministerie van Milieu zegt te gaan onderzoeken hoe het de toestroom van toeristen zo uit de hand heeft kunnen lopen. Wanneer de schildpadden begin volgende maand opnieuw aan land komen, worden extra beveiligers ingezet. Vanessa Bézy, een bioloog gespecialiseerd in zeeschildpadden, zag vanaf een boot in het water hoe de aanwezige beveiligers het niet voor elkaar kregen de toeristen bij de dieren weg te houden.

De olive ridley sea turtle aka warana of dwergschildpad zit sowieso al in de problemen. In de jaren tachtig waren er nog tien miljoen. Tegen 2004 was hun aantal verminderd tot twee miljoen en in 2008 waren er dat al maar 850.000 meer. Ondertussen zou hun aantal alweer met 30 procent afgenomen zijn. De dieren sterven in netten van vissersboten, door het eten van plastiek in de oceaan en door vervuiling van het water.

Gesponsorde artikelen