Left Right
scrollTop top

‘Stranger Things’: Duffer Brothers reageren op beschuldigingen misbruik op de set van seizoen 3


‘Stranger Things’: Duffer Brothers reageren op beschuldigingen misbruik op de set van seizoen 3

‘Stranger Things’ maakte van de Duffer-broers een begrip: de twee zorgden voor de perfecte mix van spanning, nostalgie en Barb om van de serie een doorslaand succes te maken. Maar tijdens de opnames van het derde seizoen is er iets fout gegaan: een medewerkster die ontslag nam, beweert dat de twee héél ongepast gedrag vertoonden. Nu is er ook reactie: volgens Netflix is er niets aan de hand. 

Stranger Things is een begrip: wie geen emoties toont bij de dood van Barb of de strijd van de vier om Eleven veilig te houden, is een robot. Maar dat wil niet zeggen dat het geen Hollywoodproductie is: Netflix moest via sociale media horen dat één medewerkster ontslag had genomen tijdens de opnames van seizoen drie van Stranger Things. De vrouw claimt dat twee mensen zich op de set consequent misdroegen en wil daarom haar stem laten horen.

Uiteindelijk gaf Peyton Brown, de voormalige grip op de set, die de beschuldigingen uitte, toe dat het effectief om de schrijvers van Stranger Things ging: de veelgelauwerde Duffer-broers. Dit schreef Brown op Instagram: “Ik denk dat er geen beter moment is dan #nationalwomensday om te zeggen dat #timesup en aan te kondigen dat ik niet langer deel zal uitmaken van seizoen drie van Stranger Things. Waarom, vraag je? Omdat ik samen met mijn medezusters rechtop wil kunnen staan.”

Persoonlijk gezien

Brown verklaarde dat sommige vrouwen op de set verbaal misbruikt werden. “Ik heb persoonlijk gezien hoe twee mensen in hoge posities op die set verschillende vrouwen opzochten en verbaal misbruikten. Ik had aan mezelf beloofd dat als ik ooit in de situatie zou zitten om er iets aan te doen, dat ik dat zou doen.” Bij deze dus: Brown nam ontslag en Netflix onderzocht de zaak.

Als ook op de set van Stranger Things misbruik zou vastgesteld worden, zou dat een slag in het gezicht van de streamingdienst zijn. Eerder in 2017 moest ook de productie van prijspaardje House of Cards stilgelegd worden nadat het hoofdpersonage en de producer van die reeks, Kevin Spacey, werd beschuldigd van verkrachting. Spacey vertrok uit House of Cards, de laatste reeks wordt nu ingeblikt zonder hem, maar de imagoschade was onomkeerbaar.

Veilige werkomgeving

Na de beschuldigingen van Brown voerde Netflix dan ook meteen een onderzoek uit. Volgens hen is er niets aan de hand. De Duffer-broers hebben nu ook zelf gereageerd. “Wij zijn erg van streek dat iemand op onze set zich oncomfortabel voelde. Door de hoge stress die samenvalt met de productie van een reeks, lopen de emoties wel eens hoog op. Daarvoor willen we ons verontschuldigen”, klonk het daar.

Dat klinkt als een zwaktebod, maar eigenlijk willen de twee vooral duidelijk maken dat er niets is gebeurd. “Toch denken we dat het belangrijk is om onze set niet verkeerd neer te zetten, want we geloven sterk in een gelijke behandeling voor iedereen, los van gender, oriëntatie, ras, religie of iets anders”, zeggen ze daarom. “We blijven toegewijd aan een veilige werkomgeving waarin iedereen kan samenwerken.”

Releasedatum seizoen 3

Dat klinkt alsof het case closed is. Peyton Brown wilde ook niet zeggen wie de eventuele slachtoffers waren van het verbale geweld, en zij zijn ook niet naar voren gekomen. Intussen loopt de productie van het derde seizoen verder. Er is nog geen releasedatum voor de volgende reeks Stranger Things, wel is duidelijk dat die minder afleveringen zal tellen dan de vorige

Alles over Stranger Things lees je hier!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810