Sporters botsen op betaalmuur: Strava-functies niet langer gratis

Strava
Shutterstock

Door de coronamaatregelen sporten de mensen meer dan ooit. Dat zien ook de ontwikkelaars van de populaire fiets- en loopapp Strava. Vanaf deze week maakt de app een deel van zijn functies betalend.

Tijdens de lockdown maken we massaal gebruik van de fiets- en loopapp Strava, een leuke maar vooral ook sportieve manier om bezig te blijven tijdens deze bizarre periode. Toch ziet het ernaar uit dat we voortaan niet meer op dezelfde manier gebruik kunnen maken van de applicatie.

Zo zal je vanaf vandaag lidmaatschap moeten betalen om de toegang tot alle functies te behouden. Onder andere het uitstippelen van routes wordt betalend. Ook voor volledige toegang tot het vriendenklassement betaal je voortaan een bijdrage. Wanneer je kiest voor de gratis applicatie, krijg je enkel de 10 beste prestaties uit de lijst te zien. Je zal dus stuk beter je best moeten doen om je heroïsche sportprestatie te kunnen delen met je vrienden!

Financiële problemen

Strava voert de veranderingen door omdat hun service niet winstgevend is. Dat maakte het bekend tijdens een telefonische vergadering die vorige week plaatsvond. “We willen er binnen tien jaar nog steeds zijn voor onze sporters”, klinkt het in een officiële verklaring. “Om de huidige functies te kunnen blijven aanbieden, zijn we genoodzaakt om een deel van onze app betalend te maken.”

Op sociale media krijgt Strava heel wat kritiek op die aanpak. Volgens critici zou de app juist extra functies moeten aanbieden voor de gebruikers in plaats van de bestaande functies te schrappen voor al wie niet betaalt. Of de gebruikers extra willen bijdragen voor extra functies is nog maar de vraag.

Wie op dit moment al gebruik maakt van Strava, hoeft nog niet te wanhopen. De applicatie biedt een proefperiode van 60 dagen aan voor alle bestaande gebruikers. Wie de functies ook daarna wilt behouden, betaalt daarvoor 5 euro per maand.

Gesponsorde artikelen