Left Right
scrollTop top

Strengere coronaregels vandaag van kracht bij sport en jeugdwerk: een overzicht


Scouts kamp Chimay
© Scouts op kamp in Chimay voor de coronacrisis – Bron: Shutterstock

De coronaregels in ons land verstrengen vandaag op een aantal vlakken. Zo worden indoorsporten met contact verboden en gelden er voor jeugdbewegingen extra richtlijnen.

De cijfers over het aantal besmettingen, het aantal doden en het aantal ziekenhuisopnames blijven in ons land dag na dag stijgen. Daarom besliste de regering de afgelopen dagen om enkele nieuwe maatregelen te treffen die vanaf vandaag – woensdag 14 oktober – van kracht zijn.

Sporten

De sportsector in Vlaanderen schakelt vandaag over op code oranje. Dat wil zeggen dat indoorsportactiviteiten waarbij geen 1,5 meter afstand kan gehouden worden verboden zijn voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. De competities van onder meer volleybal, basketbal, zaalvoetbal en waterpolo worden dus tot nader order stilgelegd. Voor de profsporten wordt wel gewerkt aan een uitzonderingsregel.

Sporten zoals enkelspel tennis of badminton kunnen wel nog steeds doorgaan. Ook trainingen zonder contact zijn nog steeds mogelijk. Gisteren is ook beslist om alle amateurvoetbalcompetities stil te leggen.

Bij alle sportzalen worden de kleedkamers gesloten, behalve in zwembaden. Kantines mogen wel openblijven als ze zich aan de regels van de horeca houden: maximaal 4 mensen per tafel en met voldoende afstand tussen de tafels. Bij wedstrijden blijft publiek ook toegelaten volgens de bestaande regels: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 outdoor en altijd met afstand en mondmaskers.

Jeugdwerk

Bij jeugdbewegingen en jeugdwerk verandert er outdoor niets. Daar mag nog steeds gespeeld worden in bubbels van 50 zonder mondmaskers. Er wordt wel aangeraden om intens fysiek contact zoveel mogelijk te mijden.

Indoor worden de regels wel strenger. Jongeren boven de 12 jaar mogen binnenshuis nog maximaal met 20 samen een activiteit doen en moeten daarbij een mondmasker dragen.

Weekends en activiteiten met overnachtingen mogen nog steeds voor jongeren. Als die ouder zijn dan 12 jaar moet ook hier de bubbel beperkt worden tot 20. Leidingweekends zijn wel verboden.

De nieuwe maatregels gelden voorlopig tot na de herfstvakantie. Dan worden ze geëvalueerd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899