Stropers kappen hoofd en poten van Mufasa de leeuw af en vergiftigen vier andere leeuwen

Stropers kappen hoofd en poten van Mufasa de leeuw af en vergiftigen vier andere leeuwen

In Zuid-Afrika zijn vijf leeuwen in een wildpark het slachtoffer geworden van stropers. De criminelen gingen gruwelijk te werk: van één leeuw werden de kop en de poten afgesneden. Het is al het tweede incident op korte tijd in Zuid-Afrika.

Stropers hebben in Zuid-Afrika vijf leeuwen gedood. Daarbij hakten ze ook het hoofd en de poten van één van de dieren, die bekend stond als ‘Mufasa’. De manager van het dierenpark, Bronwyn Moss, in Limpopo waar de tragedie gebeurde, ontdekte de dode leeuwen nadat zijn veiligheidsagenten de stropers hadden weggejaagd.

Mufasa

De gemutileerde leeuw, Mufasa, genoemd naar de Disneyfilm, lag in een kooi ‘waar veel bloed lag’. De manager zag meteen dat de twee voorste poten van het dier waren afgekapt, net zoals zijn hoofd. Vier andere leeuwen werden vergiftigd. “We vermoeden dat de leeuwen op hetzelfde moment werden vergiftigd, maar dat de stropers werden opgemerkt door de veiligheidsagenten voor ze aan de andere leeuwen toekwamen”, zei Moss.

Soms krijgen de stropers ook ongelijk, zoals deze keer, toen die de stropers op at.

“We zijn er absoluut kapot van dat dit letterlijk op ons domein kon gebeuren, dat onze baby’s voor niets zijn vermoord. De stropers hebben vijf leeuwen gedood en hebben slechts stukjes van één leeuw te pakken gekregen. Wat een absolute verspilling van een leven”, voegde ze nog toe. Delen van grote katachtigen worden in Zuid-Afrika gebruikt in traditionele medicijnen en rituelen of ze worden aan trofeejagers verkocht.

Traditionele medicijnen

Het is niet de eerste keer dat Zuid-Afrika zo’n tragedie meemaakt. In juli werden zes leeuwen vergiftigd en vermoord om in traditionele medicatie te gebruiken. Stropers drongen toen binnen in het Mystic Monkeys en Feathers Wildlife Park in Pretoria.

In Kenia riskeren stropers de doodstraf.

Akwaaba, waar Mufasa woonde, heeft 72 hectare aan terrein voor wilde dieren, zoals wilde katachtigen die achtergelaten zijn of niet meer echt in het wild kunnen leven. Veel van deze dieren zijn met de hand grootgebracht en zijn dus bijna tam: toeristen kunnen ze zelfs aaien. Het park looft een beloning van 100.000 rand (5.889 euro) uit voor tips over de stropers.

iStock

Gesponsorde artikelen