Stropers riskeren binnenkort de doodstraf in Kenia

Stropers riskeren binnenkort de doodstraf in Kenia

Kenia wil stropers van wilde dieren straffen met de doodstraf. Dat heeft de minister van toerisme en wildlife Najib Balala aangekondigd. Met deze nieuwe maatregel wil Kenia de dierenpopulaties in stand houden, al zou die wel voor een conflict kunnen zorgen tussen Kenia en de Verenigde Naties, want die zijn een grote tegenstander van de doodstraf.

Volgens minister Balala zal de nieuwe maatregel om stropers de doodstraf te geven snel in een wet worden gegoten. De vorige wet, de Wildlife Conservation Act, die sinds 2013 actief is, die een levenslange gevangenisstraf of een boete van 200.000 Amerikaanse dollar voorschrijft, blijkt niet effectief genoeg. Door het invoeren van de doodstraf zou Kenia wel eens in conflict kunnen komen met de Verenigde Naties. Die zijn wereldwijd tegen de doodstraf voor eender welke misdaad.

Neushoorns en olifanten

Maar de minister geeft wel aan dat de vorige maatregelen hebben geleid tot een daling van 85 procent op het stropen van neushoorns en 78 procent op het stropen van olifanten in 2017 ten opzichte van 2012/2013 wanneer er een piek was in het aantal gedode dieren. Dat komt volgens Balala door de investeringen in conservatie en de inspanningen van de politie, zo schrijft The Independent.

In de nationale parken en reservaten in Kenia kan je onder andere leeuwen, struisvogels, zebra’s, giraffen, nijlpaarden, neushoorns en olifanten gaan bewonderen. In Kenia werden vorig jaar 69 olifanten gedood, uit een populatie van ongeveer 34.000. En van de amper 1.000 neushoorns die het land nog telt, werden er 9 gestroopt.

Gesponsorde artikelen