Student zamelde al miljoen in om plastic uit oceaan te vissen

Student zamelde al miljoen in om plastic uit oceaan te vissen

Onze oceanen lijken op sommige plaatsen wel een gigantische vuilnisbelt voor plastic, en voorlopig is er nog geen echte oplossing voor. Een negentienjarige Nederlander denkt die nu gevonden te hebben, en wist er al een miljoen dollar voor op te halen.

The Ocean Cleanup is een project van de 19-jarige Boyan Slat uit Delft. Twee jaar geleden presenteerde hij een plan voor een opruiminstallatie met kilometerslange, drijvende armen in een V-vorm. Meer dan een jaar voerde hij vervolgens een haalbaarheidsstudie uit, en de resultaten daarvan werden vorige maand in New York voorgesteld. In het rapport van 530 pagina’s staat dat het een levensvatbaar project is dat de helft van de Great Pacific Garbage Patch – een gigantisch drijvend ‘eiland’ van plastic – kan opruimen.

Twee miljoen

Na die presentatie werd een crowdfundingactie opgestart met een doel van 2 miljoen dollar. Dat geld is nodig voor de testfase, en het ziet ernaar uit dat het bedrag wel gehaald zal worden. Met nog 67 dagen te gaan is net iets meer dan de helft al verzameld. Het minimumbedrag dat gedoneerd kan worden is 4,56 euro, en daarmee kan één kilogram plastic uit het water gevist worden.

Slat en zijn team hopen een volledig operationele testversie klaar te hebben over drie tot vier jaar. De drijvende armen moeten 100 kilometer lang en drie meter hoog worden, en op strategische plaatsen aan de zeebodem worden vastgemaakt. Die armen maken een V-vorm, en aan de punt wordt het plastic uit het water gepompt, waar het wordt opgehaald door een tanker. Slat denkt zijn uitvinding tegen 2020 in te zetten in de oceaan tussen Californië en Hawaï, en binnen de tien jaar zou de helft van het plastic in dat gebied moeten zijn opgeruimd.

Gesponsorde artikelen