Studente tegen Jeb Bush: “Jouw broer heeft IS mogelijk gemaakt”

Studente tegen Jeb Bush: “Jouw broer heeft IS mogelijk gemaakt”

De 19-jarige Ivy Ziedrich is niet op haar mondje gevallen. Na een lezing van Amerikaans presidentskandidaat Jeb Bush, broer van George W., sprak ze hem niet alleen aan, ze begon ook een felle discussie tegen hem. En haar woorden waren niet mals: “Jouw broer heeft IS mogelijk gemaakt!” 

Jeb Bush doet zijn uiterste best om de derde Bush in het Witte Huis te worden, en dat doet hij vooral door in te hakken op het ‘zwakke’ buitenlandbeleid van president Obama ‘waardoor IS zomaar haar gang kan gaan’.

Een discours dat bij een deel van de Amerikanen gehoor vindt, maar niet bij studente Ivy. Na de lezing van Bush, sprak ze hem aan in de gang en stak ze een (supersnel) betoog af, zoals te zien is in de video hiernaast – als je goed luistert, want de kwaliteit is niet geweldig.

Weer meer oorlog

Volgens Ivy is Obama niet de schuldige voor IS, maar George W. Bush, de broer van Jeb. “Het is door zijn beslissing om het Iraakse leger te ontmantelen dat de Islamic State is kunnen ontstaan. Hij heeft dat mogelijk gemaakt!”

Ze argumenteert dat hij (Jeb Bush, nvdr) volop nationalistische retoriek spuit om de Amerikanen weer te betrekken in meer oorlogen. “Onder jouw broer zaten we al jaren in het Midden-Oosten, waar we nutteloze oorlogen hebben gevoerd en waar we jonge Amerikanen naartoe zonden om te sterven.”

Jeb Bush, die sowieso moeite heeft om zich te distantiëren van wat George W. als president zei en besliste, verdedigde de oorlog in Irak. “Toen we Irak verlieten, hadden we veiligheid ingebouwd en al-Qaida was uitgeschakeld. Er was een fragiel systeem op poten gezet, dat had kunnen uitgroeien tot iets dat sectarisch geweld had kunnen elimineren.”

Het spook van Irak

Jeb Bush is ervan overtuigd dat de Amerikanen strenger moeten optreden tegen IS. “We moeten ze inperken, de knoop vaster maken en ze uitschakelen”, luidt het.

Het is nog maar de vraag of dat een goede strategie is. Tijdens het campagnevoeren krijgt Jeb in elk geval veel vragen over de Irakoorlog die zijn broer startte, en hij slaagt er niet altijd in om er een elegant antwoord op te formuleren. Gevraagd of hij dezelfde beslissing zou maken met de informatie die we nu hebben, zei hij eerst ‘ja’. Later claimde hij de vraag verkeerd te hebben verstaan, trok zijn antwoord in en zei enkel ‘dat er fouten zijn gemaakt.’

Het feit dat broer George hem bijstaat als ‘adviseur’, maakt het alvast moeilijk om hem te onderscheiden van het beleid van zijn broer.

Bron: Huffington Post

Gesponsorde artikelen