Studenten opgelet: de keuze van bijjob bepaalt jouw studieduur én -kansen!

Studenten opgelet: de keuze van bijjob bepaalt jouw studieduur én -kansen!

Heel wat studenten nemen een bijjob om een centje bij te verdienen. Uit een onderzoek van de UGent blijkt nu dat die studenten gemiddeld langer op de schoolbanken zitten. Zo zou het voor velen niet evident zijn om hun studentenjob te combineren met hun opleiding, tenzij ze een baantje kunnen strikken in hun vakgebied. Een ingenieurstudent kan dus maar beter bij een brouwer of bouwaannemer gaan werken dan achter een toog.

Het nieuwe academiejaar ging maandag van start en dat betekent voor heel wat jongeren ook een nieuw werkjaar. Zo zou maar liefst zestig procent van de Vlaamse studenten naast hun opleiding bijklussen, in het weekend maar ook tijdens de week. Pluspunt: je kan al eens een pintje meer drinken met al dat extra bijklussen. Anderzijds wijzen onderzoekers van de UGent erop dat jobstudenten gemiddeld langer over hun studies doen dan hun (voorlopig) werkloze collega’s. De studie was gebaseerd op 48 internationale studies die het verband tussen studentenarbeid en schoolprestaties onderzochten.

“De resultaten tonen niet aan of studenten zonder baan vaker een diploma halen”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert in Het Nieuwsblad. “Wel duidelijk is dat wie studeert én werkt er gemiddeld langer over doet om een diploma te halen. De belangrijkste factor is de student zelf: zij moeten hun prioriteiten bepalen, nadenken over hoe ze hun werk in functie van de lessen plannen. Maar er zijn ook andere spelers. Het type werk, bijvoorbeeld. Een economiestudent die één of meerdere dagen per week pinten tapt in een café zal dat meer dan waarschijnlijk voelen aan zijn schoolresultaten. Maar als hij bij een boekhouder bijklust, leert hij bij en neemt hij die skills mee naar de aula.”

Toch niet afgeraden

Toch worden studentenjobs niet afgeraden, zeker niet als je een baantje weet te strikken in de sector van je opleiding. Werkstudenten zouden later sneller een job krijgen en zouden al na drie à vijf jaar een hoger loon krijgen. “Werkstudenten zitten wel langer op school, maar verdienen al geld”, benadrukt Baert. “Sommigen moeten natuurlijk zelf hun opleiding deels of volledig betalen.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft dezelfde mening: “Blijklussen kan altijd een impact hebben op studieresultaten, maar niet enkel negatief. Er is meer kans op een vaste job en het kweekt werkethos. Het is ook niet zo dat langer studeren de overheid geld kost. In vergelijking met de rest van Europa halen Vlaamse jongeren hun diploma vrij snel: het OESO-gemiddelde ligt op 26 jaar, bij ons op 23.” Ook de Vlaamse universiteiten en hogescholen zeggen dat eventuele studentenjobs “case per case” bekeken moeten worden voor er een oordeel over geveld kan worden.

Gesponsorde artikelen