Studenten kunnen coronacrisis inroepen als overmacht tijdens tweede zit

studenten overmacht coronavirus tweede zit
big bang theory

N-VA, Open Vld en CD&V hebben een voorstel ingediend waardoor studenten uit het hoger onderwijs de coronacrisis als overmacht kunnen inroepen tijdens de tweede zit. Het voorstel kreeg groen licht. Daardoor zullen sommige studenten bijvoorbeeld geen leerkrediet of studietoelagen verliezen als ze een gepland vak niet hebben kunnen volgen of geen stage hebben kunnen lopen. Deze regel zal echter enkel gelden voor de tweede zittijd. Op die manier willen de drie regeringspartijen vermijden dat de studenten het blokken massaal uitstellen.

Een commissie in het Vlaams Parlement keurde de resolutie goed. N-VA, CD&V en Open Vld sloegen de handen in elkaar om een tekst te maken die ervoor zorgt dat de coronacrisis voor studenten erkend kan worden als overmacht.

De jongste tijd was er bij studenten veel vraag naar een soortgelijke maatregel. Meer dan 23.000 Vlaamse hogeschool- en universiteitsstudenten verenigden zich onder de noemer #GeefOnsEenStem. Ze spoorden de onderwijsinstellingen aan om mild te zijn tijdens de examenperiode en studenten die niet aan geplande examens kunnen deelnemen hun studiekrediet te laten behouden.

Niet tijdens eerste zit

Twitter

De regel die nu ingevoerd wordt, geldt echter enkel voor de tweede zittijd. Vlaams parlementslid Koen Daniëls, de initiatiefnemer van de maatregel en onderwijsspecialist bij N-VA, zegt dat de Vlaamse regering op die manier wil “vermijden dat de studenten die nu aan het blokken zijn massaal op de stop-knop drukken”.

Als een opleidingsonderdeel normaal tijdens de coronacrisis plaats had moeten vinden, kunnen studenten na hun tweede zit “overmacht door corona” inroepen en raken ze de studiepunten voor dat vak niet kwijt. Het gaat dan om een bepaald vak, een practicum of een stage.

Steun van oppositie

De oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang keurden de resolutie mee goed. Sp.a, Groen wilden eigenlijk eerst alle studievoortangsmaatregelen en al hun studenten leerkrediet van het tweede semester teruggeven. De progressieve partijen zeggen alvast dat de maatregel die nu goedgekeurd is, een stap in de goede richting is.

Gesponsorde artikelen