Studie bewijst het: 99 procent van de valse Apple-opladers zijn gevaarlijk en kunnen je iPhone kapot maken

Studie bewijst het: 99 procent van de valse Apple-opladers zijn gevaarlijk en kunnen je iPhone kapot maken

Omdat de oplader van je iPhone vaak snel kapot gaat en een nieuwe duur is, is het heel verleidelijk om een valse oplader te kopen. Daar denk je de volgende keer beter twee keer over na. Britse onderzoekers hebben namelijk 400 goedkope opladers gekocht en getest en die blijken bijna allemaal gevaarlijk te zijn.

Een oplader van een ander merk voor je iPhone kost online vaak maar een paar euro, terwijl een echte van Apple minstens tien keer zoveel kost. Daarom lijkt het logisch om voor die eerste keuze te gaan. Dat dachten ook onderzoekers van het Chartered Trading Standards Institute. Ze bestelden 400 verschillende opladers en testten die allemaal op veiligheid. Tot hun eigen verbazing slaagden maar drie opladers volledig.

Het grootste probleem bleek de bescherming tegen kortsluitingen te zijn. Daardoor kan je iPhone bij een probleem met de elektriciteit kapot gaan of zelfs brand veroorzaken. De onderzoekers raden dan ook aan om toch iets meer geld uit te geven en een originele oplader te kopen. Zeker als je net 1.000 euro hebt uitgegeven aan een iPhone X.

Veel namaak

Dat is wel ook niet zo vanzelfsprekend, want een onderzoek uit oktober door Apple zelf toonde aan dat 90 procent van de ‘originele’ opladers online eigenlijk namaak zijn. Daarom gaan ze nu zelf beter controleren op de verkoop van opladers met het Apple-logo op. Of ook draadloze opladers zo slecht zijn voor je iPhone X, is niet duidelijk.

De onderzoekers geven ook tips hoe je, als je dan toch een valse oplader hebt, toch zo veilig mogelijk je iPhone kan opladen. Ze raden aan op je oplader en je iPhone niet te bedekken en de kabel uit te trekken eens hij opgeladen is.

Gesponsorde artikelen