Studie pleit voor weekend van 3 dagen: minder stress en kleinere voetafdruk

Oef, eindelijk weekend! Vind jij die twee miezerige daagjes ook te weinig om op adem te komen? Socioloog Alex Williams van City University London is er alvast van overtuigd dat een weekend van drie dagen beter is voor de geestelijke gezondheid van werknemers én voor het milieu en de economie. Hij wil dus een werkweek van vier dagen, en dat week na week. Te mooi om waar te zijn?

Driedaagse weekends = meer vrije tijd, olé! Maar zo’n werkweek van vier dagen zou ook onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de economie kunnen versterken. Alex Williams van City University London zegt dat research aangetoond heeft dat minder werkuren voor minder energieverbruik zorgen.

Je moet natuurlijk geen bolleboos zijn om daar achter te komen: als er op bepaalde weekdagen niet gewerkt wordt, moeten mensen niet pendelen of autorijden. Bedrijven moeten ook hun kantoren niet verwarmen, verluchten of kuisen.

iStock

Been there, done that

In 2007 heeft de Amerikaanse staat Utah al een gelijkaardig experiment uitgevoerd bij 17.000 ambtenaren. Ze moesten voortaan 10 uren per dag werken, maar mochten op vrijdag thuisblijven. Dus min of meer hetzelfde als Williams voorstelt: werkweken van vier dagen en weekends van drie dagen.

Het resultaat? Na 10 maanden had de staat 1,8 miljoen dollar uitgespaard en op jaarbasis was er 12.000 ton minder CO2-uitstoot.

Bovendien viel dit nieuwe uurrooster in de smaak: uit een survey bleek dat 82% van de ambtenaren voor deze vierdaagse werkweek was. Toch heeft Utah deze maatregel in 2011 teruggeschroefd wegens teveel klachten over gesloten diensten.

iStock

Evenwicht tussen werk en privé

Alsof dat nog niet genoeg is, zou een kortere werkweek ook goed zijn voor je mentale gezondheid. Zo kunnen mensen gemakkelijker een evenwicht vinden tussen werk en privé. Ook in België is dat evenwicht bij veel mensen zoek.

Ook in Zweden werd al een gelijkaardig experiment gedaan: in plaats van minder werkdagen werden er minder werkuren per dag ingevoerd. Dat leverde minder zieken en meer productiviteit op de werkvloer op. Zuid-Korea nam eerder dit jaar ook een ingrijpende beslissing om zijn werkweek in te korten, al had dat een nog andere reden.

Dus even alles op een rij zetten: minder vervuiling, minder depressies en burn-outs, meer geld uitsparen, én op vrijdag niet hoeven te werken? Wij zijn alvast pro!

iStock

Meer weten over stress? Deze National Geographic-documentaire is een aanrader:

Gesponsorde artikelen