Studio Brussel draait het hele weekend Belgische muziek om de sector een hart onder de riem te steken

We worden met zijn allen op de één of andere manier getroffen door het coronavirus, maar de muzieksector is toch één van de zwaarst getroffen sectoren. Studio Brussel en Radio 1 dragen hun steentje bij waar ze kunnen en gaan nog meer aandacht geven aan muziek van eigen bodem.

In een artikel op de site van Studio Brussel van de hand van redacteur Jasper Van Loy staat uitgebreid te lezen hoe zwaar de coronamaatregelen voor de muzieksector vallen. Vooral voor jonge artiesten met weinig of geen financiële slagkracht zullen de gevolgen groot zijn. Aangezien alle clubs gesloten zijn, zijn heel wat optredens verplaatst of afgelast. Daarbovenop zien bands die recent een plaat uitbrachten – zoals Millionaire, Hypochristmutfreefuzz, Mintzkov of Fleddy Melculy – de aandacht snel verdampen.

Hoe lang deze situatie zal duren is onduidelijk waardoor organisatoren ook geen nieuwe concerten durven boeken. En ondertussen komen ook de festivals in het gedrang, een grote bron van inkomsten voor Belgische bands.

Viroloog Marc Van Ranst zei eerder deze week dat de situatie waar we nu in zitten slechts gefaseerd gelost zal kunnen worden. Zomerfestivals en massaevenementen zullen daarbij in de allerlaatste fase zitten.

Doordat veel optredens verplaatst zijn naar het najaar dreigt daar een overaanbod met veel overlappingen. De kans bestaat dus dat bepaalde shows minder volk dan anders zullen trekken. En dan is het ook nog maar de vraag of het publiek gaat durven komen.

Het weekend van StuBru kleurt Belgisch

Dit weekend wordt er enkel Belgische muziek gedraaid. Van 7 tot 19u draaien Rik De Bruycker, Nelles De Caluwé en Roos Van Acker uitsluitend Belgische muziek. Ze laten ook de muzikanten en professionals uit de sector zelf aan het woord.

Op zaterdagavond zoomt Jeroen Delodder in op de Belgische dancescene. Hij nodigt onder andere The Subs, Joy Hauser en DJ Licious uit. Op zondagavond legt Thibault Christiaensen de focus op gitaarbands. Het weekend sluit af met Lefto die aandacht heeft voor de Belgische hiphop.

Vanaf maandag wordt het ochtendprogramma een uurtje langer. Tussen 9 en 10u zal Michele Cuvelier enkel Belgische muziek programmeren. Met de hashtag #ikluisterBelgisch kunnen luisteraars hun betrokkenheid aantonen op de sociale media.

Ook Radio 1 draagt zijn steentje bij

Na het Belgische weekend van Studio Brussel zal ook Radio 1 zijn steentje bijdragen. Ze organiseren een Belpop-maandag met de hele maandag enkel Belgische muziek. Daarna zenden zij ook elke dag een uurtje enkel Belgische platen uit.

Meer
Lees meer...