Stukje stadstheater in Gent: Watteeuw (Groen) breekt gesprekken met De Clercq (Open Vld) af

Stukje stadstheater in Gent: Watteeuw (Groen) breekt gesprekken met De Clercq (Open Vld) af
vrt

Het noodzakelijke kookpunt tussen de twee politieke blokken in Gent is bereikt. Groen en sp.a, met kopman Filip Watteeuw, stapten boos uit de onderhandelingen met Mathias De Clercq (Open Vld), de kopman van het liberale-christendemocratische blok. Zij gaan nu alleen aan een nota schrijven, die ze dan voorleggen aan … diezelfde De Clercq. Het is het verplichte nummertje theater in een paringsdans die onvermijdelijk moeilijk loopt. 

Verschillende bronnen hadden het voorspeld: het schimmenspel waarbij niet doorgepraat wordt tussen de onderhandelaars in de Gentse coalitievorming kon niet blijven aanslepen. Zolang er geen echte ‘leider’ is in de gesprekken, zolang ofwel Watteeuw ofwel De Clercq geen ‘prijs’ betaald heeft voor het burgemeesterschap, kan het niet tot een deftig gesprek komen.

Pogingen om uit de patstelling te geraken dit weekend mislukten. Daarbij gaat het uiteraard over de inhoudelijke verdeling van de bevoegdheden, maar ook vooral om de postjes. Er is de sjerp, maar er zijn ook het aantal schepenposten, en uiteindelijk ook de cruciale vraag welke overbodige partij opstapt. Sp.a hangt vast aan Groen, CD&V plakt aan Open Vld. Beide kleine partijen zijn niet nodig voor een coalitie, altijd een heel moeilijke positie om te onderhandelen.

Zeker bij Groen en sp.a wil men gewoon niet met vier in bed. “Waarom zouden wij én De Clercq als burgemeester aanvaarden én CD&V erbij nemen”, is de meest voorkomende vraag in het kamp van het kartel. Ofwel dus die kleine CD&V lozen, ofwel de sjerp, is eigenlijk de keuze waar men de liberale kopman wil voorzetten.

Eigen nota voor Watteeuw

En dus verhoogt Filip Watteeuw (Groen) nu de druk: hij stopt met het toneeltje van onderhandelingen en gaat zelf een plot schrijven. Hij wil met een eigen ‘formateursnota’ komen, een inhoudelijk voorstel dat eigenlijk als het verlanglijstje van Groen en sp.a zal kunnen gelezen worden. Meteen kunnen dan Open Vld en CD&V lezen welke prijs er moet betaald worden, om toch maar deel te kunnen nemen aan de macht.

Maar Watteeuw onderstreept met z’n eenzijdig zet ook nog eens z’n ambitie om zélf ook burgemeester te worden. Hij wijst erop dat hij als leider “van de grootste politieke formatie” z’n verantwoordelijkheid wil nemen.

Het is een nieuwe episode in het theater dat eigen is aan onderhandelingen. Maar het spel wordt hard gespeeld. In het kamp van De Clercq en Mieke Van Hecke (CD&V) reageren ze schamper. “Weglopen om dan terug te komen met een nota? Wat hebben de Gentenaars daar nu aan?”, valt te horen. Toen dit weekend voor de eerste keer van bij De Clercq een voorstel over bevoegdheden kwam, was dat het signaal voor Watteeuw om op te stappen. “Het gaat zogezegd niet over de postjes, maar nu lopen ze weg van zodra het onderwerp op tafel komt. Vreemd.”

Uiteindelijk zullen beiden toch door één deur moeten: Watteeuw en De Clercq. Samen hebben ze een meerderheid in de gemeenteraad, de extra aanhangsels maken het spel complexer. Een blauwe sjerp met daarnaast een groene superschepen is het meest logische scenario. Tussen beide kopmannen is een deal zeker niet uitgesloten: op menselijk vlak is niets gebroken. Het toneelstuk duurt alleen nog even, maar ga toch maar uit van een happy end.

vrt

Gesponsorde artikelen