Dit zijn de ministers in de nieuwe Britse regering

Sinds dinsdag heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe regering, de derde al in enkele maanden tijd. Aan het hoofd staat Rishi Sunak, de minister van Financiën in de regering van Boris Johnson, die nadien nog de race om het premierschap verloor tegen Liz Truss. Na diens ontslag is hij toch aan zet.

Waarom is dit belangrijk?

Sunak beloofde met zijn regering eerst de huidige problemen, onder meer gevormd door de regering-Truss, aan te pakken en op te lossen: "Mistakes were made. I'll fix them." De Britse pers omschreef zijn regering al als "een crisiskabinet".

Opgemerkt: een derde van de ministers uit de regering van Liz Truss, blijven op post. Vooral de herbenoeming van Suella Braverman als minister van Binnenlandse Zaken is toch opvallend.

  • Braverman nam een week geleden ontslag uit de regering, na een incidentrijke woensdag, die uiteindelijk het begin van het einde van Truss als premier inluidde. Braverman moest opstappen na een fout: ze had een persoonlijk document gemaild naar een parlementslid, met haar eigen emailadres. Verboden volgens de ministriële regels.
  • Verder blijft Jeremy Hunt op post. Die was onder Truss benoemd tot minister van Financiën (Chancellor of the Exchequer), na het ontslag van Kwazi Kwarteng. Hunt zorgde terug voor meer geloof van de markten in de Britse overheid, met zijn herbenoeming wil Sunak dat vertrouwen behouden.
  • Ook enkele belangrijke ministerposten krijgen geen nieuwe voogd: Ben Wallace blijft minister van Defensie, James Cleverly blijft op Buitenlandse Zaken. Ook de fractieleiders in het Lagerhuis (het parlement) en het Hogerhuis (de Senaat), Penny Mordaunt en Nicholas True, blijven op post.

Opvallende herbenoemingen

Daarnaast komt ook wat nieuw (of oud) bloed terug het kabinet in. De herbenoeming van Dominic Raab tot minister van Justitie (en vicepremier) is daarbij de opvallendste:

  • Steve Reed, die in het schaduwkabinet van de Labour Party, de grootste oppositiepartij, het domein Justitie opvolgt, stelde dat de aanstelling van Raab “verontrustend” is. “Hij slaagde er niet in de stakingen van de balies op te lossen, de gerechtelijke achterstand weg te werken en de vertragingen van rechtszaken swingen de pan uit.” Raab was eerder al een jaar lang minister van Justitie, tussen september 2021 en 6 september 2022, de start van de regering-Truss. Een maand later zit hij terug in het stoeltje.
  • De benoeming van Raab eiste wel twee slachtoffers: Therese Coffey is vicepremier en minister van Volksgezondheid af, maar wordt wel benoemd als minister van Omgeving. Brandon Kenneth Lewis moet opstappen als minister van Justitie.
  • Jacob Rees-Mogg, die Truss tot de laatste seconden bleef steunen, nam ontslag als minister voor Bedrijven en Energie. Hij wordt vervangen door Grant Shapps, onder Johnson minister van Transport en zes dagen minister van Binnenlandse Zaken onder Truss, na het opstappen van Braverman.
  • Ook Michael Gove keert terug, als minister van Huisvesting. Hij was samen met adviseur Dominic Cummings het brein achter de Brexitcampagne. Gove bekleedde de afgelopen jaren al verschillende ministersposten onder verschillende premiers.

(fjc)

Meer
Lees meer...