Left Right
scrollTop top

‘Super Smash Bros: Ultimate’ komt uit dit weekend en wij zijn helemaal klaar


‘Super Smash Bros: Ultimate’ komt uit dit weekend en wij zijn helemaal klaar

Maak je weekend vrij want cultklassieker Super Smash Bros: Ultimate komt dit weekend uit. Of je nog nooit gegamed hebt en zin hebt in een laagdrempelige opstap, of elke move van Bowser tot Princess Peach vanbuiten kent: de nieuwe Ultimate ziet er behoorlijk veelbelovend uit. 

Even een korte intro voor wie het in Keulen hoort donderen bij de naam ‘Super Smash Bros’: de game werd in 2005 voor het eerst gelanceerd door Nintendo, om te spelen op Nintendo 64. In 2008 kwam er dan de gigantisch populaire Super Smash Bros Brawl, voor Wii. En die laatste werd een laaiend succes.

Wat is ‘Super Smash Bros’?

Het idee achter Super Smash Bros Ultimate, de laatste in de reeks, is hetzelfde als de vorige: op zo’n honderd platformen kan je met 72 verschillende Nintendo-personages proberen om iedereen te verslaan. Alle personages hebben dezelfde basismoveset, maar ze hebben ook elk minstens één speciale move die je kan helpen of hinderen in het spel.

Bijzonder aan Smash Bros. is dat je je tegenspelers (of jezelf) van de steeds psychedelischer wordende platforms kan duwen om levens weg te krijgen. Dat maakt Smash Bros opvallend laagdrempelig maar het blijft ook veelzijdig. Want vergis je niet: er kruipt ook tactiek achter. Bowser is dan wel zwaarder, eens hij valt, is hij onredbaar verloren. Peach mag dan wel makkelijk weggeblazen worden, ze zweeft ook netjes terug naar het platform.

Hoe win je Super Smash Bros: Ultmate?

Er zijn drie manieren om Smash Bros te winnen: via een puntenverzameling, een timing of door zo veel mogelijk levens weg te meppen bij de tegenstander. Hoe vaker je zelf van het platform geslagen wordt, hoe makkelijker het wordt om opnieuw geraakt te worden. En ja, je kan ook gewoon zelf losjes van het platform lopen.

Maar wat is er nu aan Smash Bros Ultimate dat gamers die het originele spel geweldig vonden, naar de winkel doet rennen voor meer van hetzelfde? De uitgebreide dosis platformen is deel van de verklaring, maar ook het aantal personages. Waar er in het origneel maar 35 zaten, presenteert Nintendo nu alle personages uit de vorige edities verzameld en 11 nieuwe fighters toegevoegd.

Da’s een primeur, want zelfs binnen Nintendo is het soms worstelen met de rechten. Je vindt in Smash Bros Ultimate dan ook een heel brede variatie: van nieuwe echo fighters (Peach en Daisy hebben dezelfde moveset) tot nieuwe personages als de enorme, kwaadaardige draak Ridley, zitten erin, na een jarenlange campagne van fans.

Kijk hier naar de trailer van Super Smash Bros: Ultimate

Visueel pareltje

Daar komt nog bij dat de visuals op tien jaar tijd een immense sprong voorwaarts hebben gemaakt. Nintendo blijft vrolijk en speels en vergeet zijn roots niet, maar op een redelijk groot televisiescherm zien die horizontale zooms er toch behoorlijk indrukwekkend uit. Alsof je rondhuppelt in een Nintendo-sprookjeswereld. Je moves zijn verfijnder, de initiële loading time problemen zijn de wereld uitgeholpen: fans zijn er ongetwijfeld blij mee, konden wij al vaststellen tijdens een proefritje.

Maar neem het van ons aan: Super Smash Bros: Ultimate kan je dan wel volledig proberen beheersen en samplen, speel het ook zeker eens met een beginner. Weinig spellen lenen zich zo hard tot een entry-game level als Super Smash Bros: Ultimate en met hoe meer je deze kan spelen, hoe beter.

Super Smash Bros: Ultimate, voor Nintendo Switch vanaf 7 december verkrijgbaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308