‘Superleeuwen: het Marokkaanse voetbalsprookje’ over Marokko op het WK voetbal in Qatar vanaf nu te zien

Het WK voetbal in Qatar zit er ondertussen al een halfjaar op, maar voor een documentaire is het nooit te laat. In Superleeuwen: het Marokkaanse voetbalsprookje zien we het succes van het Marokkanse voetbalteam door de ogen van de Nederlandse rapper ICE. Hij legde tijdens het toernooi veel vast op beeld en sprak daarna met vier belangrijke spelers uit de kern.

Dat Marokko in de halve finale van het WK voetbal in Qatar zou geraken, dat had niemand zien aankomen. Het land walste door de groepsfases, en over België, en verraste nadien ook nog Portugal en Spanje. Uiteindelijk moesten ze tegen Frankrijk hun meerdere erkennen, maar het verblijf in Qatar bleef een sprookje. En dat sprookje is nu samengevat in een vierdelige documentairereeks Superleeuwen: het Marokkaanse voetbalsprookje dat op NPO 3, en dus ook bij ons in België, te zien is vanaf vandaag.

Marokko op het WK

Het avontuur van het Marokkaans elftal begon al in de groepsfase van het WK. In de eerste wedstrijd stonden ze tegenover Kroatië. Na 90 minuten zonder doelpunt eindigde die wedstrijd op een brilscore. Met 1 punt trok het team dus naar de wedstrijd tegen België. En wat daar gebeurde, weten we allemaal. Een kwartier voor het einde scoorde Romain Saïss en in de toegevoegde tijd maakte Zakaria Aboukhlal er zelfs 0-2 van.

Ook in de laatste wedstrijd van de groepsfase overtuigden ze tegen Canada. Na die overwinning gingen ze als winnaar van de groep de knock-out fase in. Daar troffen ze Spanje, die ze na een 0-0 score versloegen in de penalty’s. In de kwartfinale stonden de Marokkanen dan weer tegenover Portugal. Die zetten ze aan de kant met een nipte 1-0.

In de halve finale wachtte dan weer het Frankrijk van sterspeler Kylian Mbappé. In die wedstrijd kwamen ze al snel op achterstand na een doelpunt van Theo Hernández, waarna ze niet meer konden terugkeren. Iets minder dan een kwartier voor het einde werd die score zelfs verdubbeld en was Marokko officieel uitgeschakeld. Ook de troostfinale tegen Kroatië konden ze niet winnen, maar dat veranderde niets aan de feestvreugde bij de Marokkanen over de hele wereld.

Documentaire

Dat avontuur werd door de Nederlands/Marokkaanse rapper ICE, die ook te zien is in de populaire reeks Mocro Maffia, volledig vastgelegd op camera. Hoewel hij eerst dacht dat het om gewone vlogjes zou gaan over Marokko’s avontuur op het WK, werd het al snel veel meer. In de documentaire Superleeuwen voegt hij die beelden nu samen met interviews die hij achteraf afnam met enkele belangrijke spelers en fans én beelden van de huldiging achteraf.

Zo krijgen we onder andere Noussair Mazraoui (Bayern München), Sofyan Amrabat (Fiorentina), Hakim Ziyech (Chelsea) en Zakaria Aboukhlal (Toulouse) te zien. Al die spelers hebben natuurlijk ook een link met Nederland, waardoor de reeks op dit moment wordt uitgezonden op NPO 3. Daar verschijnt elke week een nieuwe aflevering, maar die zijn ook gratis online te bekijken via NPO Start. In totaal heeft de reeks vier afleveringen.

Bekijk de trailer van Superleeuwen hier:

De eerste aflevering van Superleeuwen is nu te zien op NPO Start. De andere drie afleveringen verschijnen wekelijks.

Meer
Lees meer...