Supermaan van 14 november wordt de grootste sinds 1948

Supermaan van 14 november wordt de grootste sinds 1948

De volgende keer als het volle maan is, en da’s op 14 november staat hij ook het dichtst bij de aarde in bijna 70 jaar. De maan lijkt daardoor groter dan normaal en is een stuk helderder.

Op 14 november is de maan op dat punt in de baan die het dichtst bij de aarde is. Dat moment valt precies samen met het moment dat de zon, aarde en de maan op een lijn staan, het is dan volle maan.

De laatste keer dat een volle maan zo dicht bij de aarde was, was in 1948, blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Optische illusie

Als de maan te zien is, wordt het een spectaculair gezicht. De maan lijkt extra groot omdat ze in België dichtbij de horizon staat. Door optische illusie zien we de maan groter dan hij werkelijk is. Hetzelfde effect heb je als je kijkt naar de ondergaande zon.

Helaas voor ons land is de supermaan alleen overdag te zien. Wie de bijzonder maan wil bekijken, kan dat het beste ’s ochtends vroeg doen. Of kan wachten tot de volgende keer dat ze zo dicht komt, en da’s op 25 november 2034.

Gesponsorde artikelen