Sydney houdt zich klaar voor dramatische zandstorm na droog seizoen

Sydney houdt zich klaar voor dramatische zandstorm na droog seizoen

Een vrij dramatische zandstorm zou het openbare leven in de Australische steden Sydney en Canberra kunnen platleggen. Op donderdag wordt de storm, die nu over de Australische vlaktes waait, verwacht in dat gedeelte van het land. Ook in 2009 werd Sydney al eens bedekt onder het zand en stof, dat leverde toen wel interessante beelden op.

Sydney houdt letterlijk de adem in: een zand- en stofstorm is onderweg naar New South Wales en zou op donderdag ook Sydney kunnen bereiken. Die storm is ontstaan door een combinatie van aanhoudende droogte, koude en wind die nét in de juiste richting gedraaid is. Verschillende steden zoals Wagga Wagga, Griffith en Broken Hill kregen de storm al over zich heen, maar Sydney en Canberra (zo’n drie uur van elkaar) hebben substantieel meer inwoners die last zullen ondervinden van de storm.

Zandstorm in Sydney of Canberra

Voor alle duidelijkheid: dat de storm in Sydney landt, is niet helemaal zeker. Volgens het lokaal meteo-agentschap kan alles van een stofpluim in de verte tot een volledig oranjerode hemel. Dat laatste was alvast het geval in 2009, toen zand en stof het Sydney Opera House en de skyline van de stad bedekten met een dun laagje oranje poeder.

Ook in India ontstaan er wel eens (dodelijke) zandstormen: zie hier de beelden!

Hoe komt zo’n zandstorm tot stand? “Western New Wales en Zuid-Australië hebben zo’n droog seizoen gehad dat de grond volledig uitgedroogd is, zo droog als het wordt”, zegt de lokale weerdienst. “Met minder vegetatie door de droogte, is er ook meer open grond. Met een beetje wind erbij, is het logisch dat deze stormen ontstaan.”

Hoe ontstaat zo’n zandstorm?

Daar komt nog bij dat er ook een koudefront onderweg is naar Canberra, met sterke wind. Voor morgen worden er dan ook rukwinden verwacht in stukken van west North-South Wales en die heffen het stof en zand hoger in de atmosfeer. Het zand wordt dus meegevoerd.

Andere vreemde fenomenen: oranje sneeuw in Europa!

Als voorzorgsmaatregel hebben de volksgezondheidsdiensten aan de gemeenschappen in Canberra en Sydney gevraagd om binnen te blijven als je ademhalingsproblemen hebt of een stoornis van de luchtwegen.

2009

Ook in 2009 kampte Sydney al eens met een zandstorm. Toen moesten luchthavens en ferryservices worden afgeschaft. Het openbaar vervoer lag stil en je kon nauwelijks een hand voor ogen zien.

Gesponsorde artikelen