Left Right
scrollTop top

Symbolische euro, of echt inleveren: hoe zwaar wordt prins Laurent financieel gestraft na zoveelste frats?


Symbolische euro, of echt inleveren: hoe zwaar wordt prins Laurent financieel gestraft na zoveelste frats?

Hoe zwaar wordt de financiële straf die prins Laurent gaat krijgen? De eerste minister Charles Michel (MR) kon moeilijk anders, na verschillende waarschuwingen blijft Laurent een ongeleid projectiel. Deze keer ging hij een feestje opleuken van het Chinese leger, waar hij zo meteen extra diplomatiek gewicht aan gaf. Alleen, dat mag hij nooit doen zonder toestemming. Er komt een financiële sanctie: jaarlijks krijgt Laurent immers nog 308.000 euro om prins te spelen.

Een jaarlijkse som van 308.000 euro: prins Laurent is zonder twijfel de duurste werkloze van heel België. Die dotatie geeft het land hem officieel om ‘vertegenwoordiger’ te spelen, om op de juiste gelegenheden aanwezig te zijn en daar als lid van de koninklijke familie z’n rol op te nemen. Alleen, met zo’n rol komen ook verantwoordelijkheden: elk bezoek of elke aanwezigheid moet politiek gedekt zijn, de regering moet op de hoogte zijn.

Anders ontstaan er gênante toestanden. Zoals deze week, nu blijkt dat Laurent doodleuk naar een feestje van het Chinese Volksleger is gegaan. Dat vierde z’n 90e verjaardag. Nu niet meteen een soort event waarop België graag prominent steun gaat verlenen: het Chinese leger heeft geen al te beste reputatie als het op mensenrechten aankomt bijvoorbeeld. Dus meestal moet zo’n feestje het stellen met militaire vertegenwoordigers van pakweg Pakistan en Vietnam.

Doelbewuste confrontatie?

Deze keer dook er een Belgische prins op. Die bovendien zo dom was om een foto op Twitter te gooien, waardoor meteen ook de regering op de hoogte was. Of zoekt prins Laurent, die al langer misnoegd rondloopt, doelbewust de confrontatie?

Die komt er nu: premier Charles Michel had na vorige incidenten al aangekondigd dat het nu gedaan moest zijn met de strapatsen van de prins. Vorig jaar nog had Laurent een ontmoeting met de premier van Sri Lanka, zonder de iemand van de regering op de hoogte was. Boze reacties en een duidelijke waarschuwing: dit was de laatste keer. Niet dus, wat nu kwamen de Chinezen. De eerste minister overweegt een deel van z’n 308.000 euro in te houden.

Vraag is hoe groot die ‘boete’ wordt. Is het weer een symbolisch bedrag, zodat de prins verder kan gaan om de regering uit te lachen? Of voelt Laurent dat het menens is? Open Vld dringt daarop aan, en N-VA uiteraard ook. Bij de Vlaams-nationalisten willen ze gewoon die dotatie van Laurent afschaffen. Ook CD&V is kritisch, Jong CD&V wil vanaf 2018 stoppen met de dotatie. Maar MR was in het verleden altijd erg voorzichtig. Vraag is dus of Laurent het deze keer gaat voelen …

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618