’t Blijft duren! Tot 20 augustus (een pak) warmer dan normaal weer

’t Blijft duren! Tot 20 augustus (een pak) warmer dan normaal weer

De langetermijnvoorspelling van het Europese rekencentrum voor weersverwachtingen is binnen, en die ziet dat het gaat blijven zomeren in onze contreien tot zeker 20 augustus. Tot half augustus blijft het zelfs erg droog en er zitten nog erg warme dagen aan te komen. Het valt nu nog niet te zeggen of het opnieuw extreem heet wordt, zoals afgelopen donderdag en vrijdag, maar het is blijkbaar niet uitgesloten.

Deze week halen we de extreme temperaturen van vorige week niet meer, maar, het wordt toch weer aardig warm. In de Kempen en Limburg zijn zowat alle dagen de 30 graden binnen bereik. De eerste dagen kunnen nog een paar lokale buien voorkomen. Maar vanaf donderdag wordt het weer kurkdroog.

Volgende week (nog) wat warmer

Pas halverwege de volgende week, zien we weer neerslagkansen verschijnen. Maar ook die zijn nog tamelijk gering. Voor de periode van 6 tot 12 augustus berekenen de meeste modellen weer zeer warm weer, vooral in het binnenland. Aan de kust is de warmte minder uitgesproken. Het valt nu nog niet te zeggen of het opnieuw extreem heet wordt, zoals afgelopen donderdag en vrijdag, maar het is niet uitgesloten.

Voor de periode van 13 tot en met 19 lijkt het erop dat de stevigste warmte richting Duitsland en Polen opschuift. Bij ons nog altijd temperaturen boven normaal, maar minder uitgesproken.

Ook de neerslagkansen gaan duidelijk omhoog, maar of dat betekent dat er echt een einde in zicht is van de droogte, valt nog te bezien. Er is flink veel neerslag nodig om het tekort echt te verminderen.

Hoe betrouwbaar is die voorspelling?

Die prognoses, hoe juist zijn die? Blijkbaar zaten ze er het jongste jaar voor 70% juist op als het aankwam op een voorspelling voor drie weken en waren ze voor 55% juist voor vier weken. Vorige keer zat ze er pal op trouwens.

Tegenwoordig zijn de berekeningen tot 8 dagen vooruit meestal zeer goed of goed. Voor een periode van 8 tot 15 dagen vooruit geldt dat ze goed tot redelijk goed zijn. Voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit kijken, geldt dat een verwachting van dag tot dag niet meer mogelijk is. Maar in grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die indicatieve waarde heeft.

De maandverwachting wordt berekend door het ECMWF, het Europese rekencentrum voor weersverwachtingen.

Gesponsorde artikelen