’t Heeft even geduurd, maar: daar komen de muggen. En ’t zouden er veel zijn dit jaar

’t Heeft even geduurd, maar: daar komen de muggen. En ’t zouden er veel zijn dit jaar

Ook opgevallen? Ondanks de hitte zijn we gespaard gebleven van veel muggen. Maar, hou je vast, want ze komen eraan. Dit is waarom ze nu komen en enkele dingen die je kan doen om de overlast te beperken.

Tot nu toe viel het mee: door de droogte was het tot nu toe een mild jaar qua muggen. Maar het weer van nu en van de volgende dagen – niet te koud, maar natter – zal ervoor zorgen dat ze tevoorschijn komen. En blijkbaar zullen het er veel zijn.

Wat niet helpt is dat door de droogte we veel onze planten gegoten hebben. En bakjes met stilstaand water, zoals plantenbakken, emmertjes en gieters die in de tuin staan, dat is nu net waar vrouwtjesmuggen graag hun eitjes leggen.

Bij een temperatuur van 16 graden ontwikkelen die eitjes zich daar in gemiddeld 28 dagen tot steekmuggen en als het warmer is gaat het nog sneller. De snelste doen het dan in 15 dagen.

Onze eigen schuld

Eigenlijk creëren wij dus onze eigen muggenoverlast omdat de meeste steekmuggen in onze tuin opgroeien. Het is daarom belangrijk om die bakjes met stilstaand water regelmatig leeg te maken, liefst minimaal een keer in de twee weken. Dan voorkom je in ieder geval dat er honderden muggen in je eigen tuin komen en dus ook in je slaapkamer.

Dat we steeds meer planten houden in potten en bakken, maar ook graag vijvertjes in onze tuinen hebben, is ook de reden waarom er de jongste jaren meer muggen zijn blijkbaar.

In water in de tuin zitten minder natuurlijke vijanden van de mug. In sloten en meren worden veel eitjes, larven en muggen opgegeten door bijvoorbeeld vissen en kikkers. Daarnaast warmt water in ondiepe bakjes sneller op wat voor de ontwikkeling van de eitjes en larven bevorderlijk is.

Wat kan je doen? Euh, tandpasta en douchen

Het is dus eigenlijk al te laat om er nog iets aan te doen dit jaar. Dus: wat helpt tegen muggen als ze er eenmaal zijn?

Muggen komen voornamelijk af op je lichaamsgeur en die wordt bepaald door bacteriën en de samenstelling van je huid. Het klopt dus dat sommige mensen vaker worden gestoken dan anderen. Zweet versterkt die lichaamsgeur, het kan dus wel helpen om te douchen voordat je gaat slapen.

De meeste mugwerende middelen helpen niet of nauwelijks. Het beste is toch om te voorkomen dat de muggen je slaapkamer in kunnen komen door horren te plaatsen of onder een net te slapen. En word je toch gestoken, smeer dan wat tandpasta op de bult, dan jeukt het niet meer zo.

Gesponsorde artikelen