’t Is beslist: Olympische Spelen in 2024 in Parijs en in 2028 in Los Angeles. En ’t was van moeten

’t Is beslist: Olympische Spelen in 2024 in Parijs en in 2028 in Los Angeles. En ’t was van moeten

Officieel wordt de beslissing over wie welke Spelen mag organiseren bekrachtigd tijdens het IOC-congres op 13 september, maar we weten het nu al: die van 2028 worden in Los Angeles gehouden. Een gevolg daarvan is dat Parijs dan de Spelen van 2024 mag organiseren. Beide steden waren overigens sowieso de enige kandidaten voor organisatie in 2024 en 2028. En Parijs wou sowieso alleen 2024. Het was dus geen kwestie van kiezen voor het IOC, wel eentje van moeten.

Los Angeles bereikte maandag een intentie-overeenkomst met het IOC om de Spelen van 2028 te gaan organiseren. Dat betekent dat Parijs vier jaar eerder het mondiale sportevenement mag huisvesten. De leden van het IOC moeten de Spelen van 2024 en 2028 nog wel officieel toewijzen.

Dat zal in september gebeuren tijdens het congres in de Peruaanse hoofdstad Lima. Het comité ging drie weken geleden al akkoord met het voorstel om twee Spelen tegelijk toe te wijzen, iets wat slechts één keer eerder is gebeurd.

Anderhalf miljard

Los Angeles ontvangt een bedrag van 1,8 miljard dollar (omgerekend ruim 1,5 miljard euro) van het IOC omdat het “vier jaar wil wachten”. Dat bedrag kan oplopen tot boven de 2 miljard, onder meer omdat sponsorovereenkomsten worden verlengd.

Het IOC had niet echt een keuze: de burgemeester van Parijs heeft eerder al aangegeven dat Parijs eigenlijk alleen de Spelen van 2024 wou. Dan is het precies 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Parijs waren.

Parijs had de Spelen ook al in 1900. Ook Los Angeles krijgt de Spelen voor de derde keer, na 1932 en 1984.

Geen keuze meer

Hoewel het IOC officieel laat weten dat beide kandidaten “te goed waren om te verliezen”, is het een publiek geheim dat de beslissing om beide steden de Spelen toe te kennen gewoon uit nood geboren is.

Parijs en Los Angeles waren immers de enige twee steden die het IOC nog kon vinden om de Spelen te organiseren. Weinig steden staan nog te trappelen om het evenement te organiseren. Het prijskaartje dat aan de Spelen hangt, weerhoudt steeds meer steden ervan zich kandidaat te stellen.

De Olympische Spelen van 2016 hebben Rio de Janeiro naar schatting ruim elf miljard euro gekost en de stad moet nog steeds zo’n 50 miljoen terugbetalen aan tal van schuldeisers.

Voor 2024 hadden zich in eerste instantie vijf steden kandidaat gesteld, maar drie ervan – Boedapest, Rome en Hamburg – haakten om uiteenlopende redenen af.

Geen effect

Ook voor de organisatie van de Winterspelen 2022 bleven uiteindelijk maar twee kandidaten over: Peking en Almaty. De keuze viel vervolgens op Peking, ook al zijn er in de directe nabijheid van die stad geen hoge bergen en is sneeuw er schaars.

De teruggelopen interesse voor het organiseren van het vierjaarlijkse sportevenement is een doorn in het oog van het IOC. Het comité heeft na alle verhalen over corruptie en vriendjespolitiek juist gekozen voor een eenvoudigere procedure, met als doel de Spelen goedkoper en flexibeler te maken. Vooralsnog zonder het gewenste effect.

Gesponsorde artikelen