’t Is eindelijk bevestigd: je hond begrijpt wát je zegt en hoe je ’t zegt

Wij hebben het altijd al geweten: honden zijn superintelligente dieren. Dat zeggen wetenschappers aan de universiteit van Boedapest nu ook. Zij ontdekten dat honden niet alleen precieze woorden kunnen onderscheiden, maar ook de toon waarop je die woorden zegt. Bovendien hebben woorden enkel effect als je ze op de juiste toon zegt. Gewoon ‘zit’ heeft dus geen effect.

Die speciale band die je hebt met je viervoeter, da’s geen illusie, blijkt uit een studie van de universiteit van Boedapest. Attila Andic en vijf collega’s onderzochten daar of een hond die naar mensen luistert, reageert op de intonatie of op het woord zelf. Volgens de researchers is het antwoord: allebei.

Honden gebruiken namelijk, net als mensen, de twee hersenhelften om taal te begrijpen. Links verwerken ze de woorden, rechts verwerken ze de intonatie. Vandaar dat het niet zoveel effect heeft als je ‘braaf’ zou zeggen met een boze stem, je hond herkent dat woord dan niet.

MRI-scanner

Om dat uit te vissen, duwden de wetenschappers 13 honden onder een MRI-scanner. Daar moesten de honden 7 minuten lang doodstil blijven liggen terwijl ze luisterden naar de stem van hun trainer in een koptelefoon. Die zei dan woorden op verschillende intonaties. Zo lang blijven liggen in een benepen buis is al niet evident voor mensen, laat staan voor honden. ’t Is dus logisch dat het even duurde eer de studie rond was.

Momenteel gaat het nog om een heel kleine studie, maar Andic zou ze graag nog eens overdoen. Enerzijds met meer honden, anderzijds met dieren die hondachtigen zijn, wolven die door mensen zijn grootgebracht bijvoorbeeld. Wij willen er alvast bij zijn als ze die in de scanner proberen krijgen.

Meer
Lees meer...