’t Is gebeurd: de temperatuur op de noordpool is putje winter boven het vriespunt gegaan

’t Is gebeurd: de temperatuur op de noordpool is putje winter boven het vriespunt gegaan

We hadden het eerder deze week al aangekondigd, en de zogenoemde ‘weerbom’ heeft gebracht wat ervan verwacht werd: de temperatuur op de noordpool is in putje winter boven het vriespunt gekomen. En dat is tientallen graden warmer dan gewoonlijk.

Ook de noordpool weet nu weer wat het is om tijdens de wintermaanden temperaturen voorgeschoteld te krijgen die ver boven de gemiddeldes liggen. Voor eventjes toch, want een groot weersysteem heeft ervoor gezorgd dat de temperatuur eventjes boven het vriespunt kwam toen een stormdepressie voorbij trok.

Het lagedruksysteem heeft al heel wat miserie veroorzaakt de afgelopen dagen. Eerst leidde het tot zwaar onweer in de Amerikaanse staat New Mexico, vervolgens tot tornado’s in Texas, en overstromingen in Missouri. Daarna trok het systeem de Atlantische Oceaan over, wat daarna zorgde voor overvloedige regenval in Groot-Brittannië en windsnelheden van orkaankracht in IJsland.

Geen vrieskou

Vervolgens zette het systeem koers naar het uiterste noorden van onze planeet, waar hij normaal gezien in deze tijd van het jaar ijs- maar dan ook ijskoud is. De zon schijnt er in deze periode van het jaar niet, en de gemiddelde maximumtemperatuur voor eind december is -24 graden Celsius. Niet zo de afgelopen uren, nee, het was er zo’n 25 graden warmer dan normaal.

Volgens weerman Bob Henson van Weather Underground is de decembertemperatuur rond de noordpool de afgelopen 70 jaar maar drie keer boven het vriespunt gekomen. En nu dus ook. De 5 graden Celsius die sommige modellen voorspelden, zouden niet behaald zijn, maar het maximum kwam wel even uit op bijna 1 graad.

Gesponsorde artikelen