Left Right
scrollTop top

’t Is gebeurd: koning Bhumibol is dood en Queen Elizabeth is nu het langst regerende staatshoofd ter wereld


’t Is gebeurd: koning Bhumibol is dood en Queen Elizabeth is nu het langst regerende staatshoofd ter wereld

De koning van Thailand, Bhumibol Adulyadej, is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij zat liefst 70 jaar op de troon en was het langst regerende levende staatshoofd. Nu komt die titel bij z’n eerste achtervolger terecht, en dat is … Queen Elizabeth II. De Britse koningin zit intussen al 63 jaar op de troon. Recordhouders zijn ze allebei niet, want er zijn ooit staatshoofden geweest die het meer dan 80 jaar volhielden.

Liefst 25.658 dagen heeft Bhumibol de Thaïse kroon mogen dragen. Dat betekent dat zelfs veel bejaarden in Thailand hun hele leven nooit een andere koning hebben gekend. Zijn dood komt daardoor als een verrassing, hoewel de man al jaren ziek was. Kroonprins Maha Vajiralongkorn zal de nieuwe koning worden. Die zal het waarschijnlijk niet zo lang als zijn vader uitzingen, want hij is zelf intussen al 64 jaar en hij is al zijn hele leven officieel de kroonprins van Thailand geweest.

Eén jaar rouw

Uiteraard gaat Thailand er een lang afscheid van maken. Op televisie werd een rouwperiode van liefst één jaar aangekondigd. Voorts mogen er een maand lang geen amusementsprogramma’s worden uitgezonden. Voor Thailand komen er zware maanden aan, want de koning speelde een grote rol om het evenwicht in het onstabiele land te bewaren.

Bhumibol is in de Verenigde Staten geboren, en betrad de troon als jonge kerel op 9 juni 1946. Als koning overleefde hij talrijke staatsgrepen en liefst 20 grondwetten.

EPA

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…