’t Is van dat: government shutdown een feit in VS

’t Is van dat: government shutdown een feit in VS

Sinds 6 uur onze tijd kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond is bereikt. Om een shutdown te voorkomen hadden er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden, maar dat lukte de Republikeinen en de Democraten dus niet. Het Witte Huis bracht kort na middernacht een verklaring uit waarin de Democraten de schuld kregen. Alleen de belangrijkste overheidsdiensten, zoals het leger, de luchtverkeersleiding en de post blijven draaien in het geval van een shutdown.

De overheidssluiting betekent dus dat honderdduizenden ambtenaren maandag waarschijnlijk niet op hun werk mogen verschijnen. Totdat er een akkoord over de overheidsfinanciering wordt bereikt, worden zij met onbetaald verlof gestuurd. Hoewel essentiële diensten niet mogen worden gesloten, gaan tientallen andere federale overheidsdiensten in het hele land op slot.

De laatste overheidssluiting vond plaats in 2013, toen de Republikeinen de invoering van Obamacare wilden dwarsbomen. Die shutdown duurde zeventien dagen, maar leverde niet het gewenste resultaat op: de Amerikaanse kiezer legde de verantwoordelijkheid voor de sluiting bij de Republikeinen.

O nee: Trump kan niet naar Florida

De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord. President Trump sprak gisterenavond nog met de leider van de Democraten in de Senaat om een shutdown te voorkomen. Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is dit weekend een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington.

De overheidssluiting betekent dus dat honderdduizenden ambtenaren maandag waarschijnlijk niet op hun werk mogen verschijnen. Totdat er een akkoord over de overheidsfinanciering wordt bereikt, worden zij met onbetaald verlof gestuurd. 

Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie.

Dreamers & shithole countries

Een van pijnpunten in dat dossier zijn de ‘Dreamers‘, zo’n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep.

Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over ‘shithole countries’, wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen.

Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.

Gesponsorde artikelen