’t Is zo ver … De rest van het jaar wordt niet veel soeps op weergebied

’t Is zo ver … De rest van het jaar wordt niet veel soeps op weergebied

Ben je het slecht weer al beu? Misschien moet je stoppen met vloeken want het haalt toch niets uit. Vanaf midden oktober zou het weer normaal moeten meevallen, maar in november kunnen wij ons verwachten aan heel wat regen. En december? Krijgen we een witte kerst?

Meteo België heeft op voorhand het weer in september zo goed al juist voorspeld: de eerste periode van de maand was wisselvallig en op het einde hadden we mooie zonnige herfstdagen. In oktober blijft het nog relatief droog, maar het zou wel de laatste droge maand kunnen zijn van het jaar. “De komende maanden zullen wel warmer zijn dan normaal”, zegt Phippe Mievis in La Capitale.

Oktober

Volgens de meteoroloog gaan we na enkele dagen, onder lage druk, terug onder anticyclonische circulatie zitten. “Er kan veel wind zijn, maar op het einde van de maand wordt het kalmer.” We kunnen na de 15de van de maand ons verwachten aan zachter weer, maar het zal wel beginnen afkoelen.

November

En dan koelt het echt af … “Het begin van de maand zal rustig zijn, koel … zelfs koud.” In de week na Allerheiligen, kunnen we ons verwachten aan vorst. In november gaan wij alweer verstoorde weeromstandigheden hebben. Mievis spreekt van wind, regen maar af en toe ook zacht weer. Heel wisselvallig dus, maar het jammere is wel dat we waarschijnlijk in november heel wat regen zullen zien vallen.

December

Het is nog een beetje te vroeg om te weten of het een witte kerst wordt of niet. Maar meteorologen spreken al van een zachte maand. “December zal meer aanvoelen als herfst dan winter”, klink het. De gemiddelde temperatuur in december wordt nu geschat op 1,2 graden boven het normale gemiddelde.

Zeker?

Meteorologen kunnen al voorspellingen maken voor drie maand in de toekomst. Maar voorspellingen kunnen hun betrouwbaarheid verliezen na een week. Volgens Meteo België is dat niet paradoxaal omdat een klassieke voorspelling en de seizoensvoorspelling twee verschillende zaken zijn. “De klassieke voorspellingen, berekend door supercomputers op basis van meteorologische gegevens, laten toe om in detail voor een week tot zelfs 10-12 dagen het weer te voorzien.” Volgens hen zal deze limiet van een tiental dagen nooit kunnen worden overschreden.

De seizoensvoorspellingen zijn iets anders. “Wij zullen nooit het weer kunnen voorspellen van Oostende binnen 1 maand en 3 dagen om 19 u 20!” Toch kunnen onderzoekers een tendens geven gedurende een bepaalde periode. “De seizoensanalyses kan ons een indicatie geven over de gemiddelde en waarschijnlijke ligging van de hoge- en lagedrukgebieden voor de volgende maanden.” Daarom spreken meteorologen liever over tendensen dan voorspellingen.

Gesponsorde artikelen