Taiwan in rep en roer: ernstig tekort aan toiletpapier

Taiwan in rep en roer: ernstig tekort aan toiletpapier

In Taiwan wordt er momenteel massaal toiletpapier ingeslagen, nadat aangekondigd werd dat de prijzen fors zullen stijgen. De Taiwanese overheid roept op om niet te panikeren.

In Taiwan was er afgelopen weekend geen velletje toiletpapier meer verkrijgbaar. Dat kwam doordat Taiwanezen de rekken leeggehaald hebben nadat een prijsstijging aangekondigd was. De producenten kondigden aan dat het toiletpapier in het Oost-Aziatische land wellicht 10 tot 30 procent duurder zou worden en dat de prijzen tot midden maart nog stabiel zouden blijven.

Vanwaar die prijsstijging? Celstof, de grondstof waarvan wc-papier gemaakt wordt, wordt duurder. De oorzaak ligt onder andere bij de bosbranden in Canada. De extra kosten worden aan de consument doorgerekend.

Wc-rol 14 eurocent duurder

YFY, één van de grootste toiletpapierproducten van Taiwan, stelt dat de situatie nog dramatischer is dan de overheid beweert. Zo zouden de kosten sinds midden 2017 met 50 procent gestegen zijn en zouden ze nog steeds aan het stijgen zijn. Bovendien zouden ook de verpakkings -en transportkosten steeds duurder worden.

Het concrete gevolg: een pak van 12 wc-rollen gaat zo’n 7,2 euro in plaats van 5,5 euro kosten. Dat is een stijging van 14 eurocent. De Taiwanese overheid roept op om de kalmte te bewaren. Winkelketens worden verboden om een grote voorraad aan te leggen en die later te verkopen tegen hogere prijzen.

Gesponsorde artikelen