Taiwan schiet per ongeluk raket naar China en maakt daar een dodelijk slachtoffer

Taiwan schiet per ongeluk raket naar China en maakt daar een dodelijk slachtoffer

De marine van Taiwan heeft per ongeluk een supersonische raket op China afgevuurd. De raket trof een vissersboot nabij de Penghu-eilanden. De kapitein kwam daarbij om het leven, en toevallig was dat zelf een Taiwanees. China onderzoekt de zaak, maar er is slechts een klein vonkje nodig om de spanningen met Taiwan te doen oplaaien.

De raket kon zo’n 300 kilometer afleggen en werd in de richting van het Chinese vasteland afgeschoten. De Penghu-eilanden liggen tussen China en Taiwan. Officieel is Taiwan niet erkend als onafhankelijke staat, want het eiland was eigenlijk overgedragen aan China. Maar Taiwan werkt wel zelfstandig en onderhoudt ook eigen relaties met andere landen. Er zijn dan ook nogal wat spanningen met China, dat Taiwan zelfs met een militair ingrijpen zou willen doen aansluiten.

Het incident gebeurde aan boord van een patrouilleschip dat een inspectie onderging. Daarbij werd dus per ongeluk een raket afgevuurd. Eén persoon kwam om het leven en drie anderen raakten gewond. Het dodelijke slachtoffer is zelf afkomstig uit Taiwan.

Op de vraag of dit de relaties met Peking nog zou verslechteren, antwoordde het ministerie van Defensie in Taiwan dat de zaak onderzocht wordt en correct zal worden behandeld. Het is niet geweten of ze China zelf op de hoogte hadden gebracht van het ongeluk. China heeft op een pak strategische plaatsen raketten op Taiwan gericht staan.

(Bron: BBC)

Gesponsorde artikelen