Left Right
scrollTop top

Taiwan viert de eerste homohuwelijken, maar er is nog werk


© A married couple shares a kiss during a pro same-sex marriage party organized by the Taipei City government and Marriage Equality Coalition Taiwan in Taipei, Taiwan, on Friday, May 24, 2019. Same-sex couples in Taiwan celebrated as it held the first gay marriages anywhere in Asia on Friday. Photographer: Ashley Pon/Bloomberg via Getty Images

Enkele dagen geleden, maakte Taiwan als eerste Aziatische land bekend dat mensen van hetzelfde geslacht legaal het huwelijksbootje in kunnen stappen. De Taiwanese bevolking laat hier geen gras over groeien want tientallen holebi-koppels vierden ondertussen al één van de gelukkigste dagen uit hun leven. Toch staan er nog heel wat te wachten in de rij.

Jarenlang voerden activisten van de Taiwanese LGBTQ campagne om homoseksualiteit meer aanvaardbaar te maken in Azië en meer bepaald in Taiwan. En eindelijk is het moment aangebroken: Taiwan is het eerste Aziatische land dat homohuwelijken legaliseert en daarmee is de strijd gewonnen. Al gaat de strijd nog steeds door in de rest van Azië. Honderden koppels staan in hun trouwkostuum nog in de rij te wachten in de hoop dat de rest van Azië toehapt.

Eerste homohuwelijk

Marc Yuan en Shane Lin zijn het eerste homo-koppel die trouwden in Taiwan. Ze gaven hun ja-woord aan de leider van de communautaire groep LGBTQ, Chi Chia-wei, die samen met de andere activisten verantwoordelijk is voor de mentaliteitsverandering binnen Taiwan. In 1986 kwam Chia-wei er voor uit dat hij op mannen van hetzelfde geslacht valt en hebben zijn eerlijkheid en doorzettingsvermogen van hem dan ook een echte ster gemaakt in Taiwan.

Na lang afwachten

Marc Yuan en Shane Lin hebben twaalf jaar lang gewacht op de dag dat ze zich met elkaar konden verenigen. ‘Ik herinner me nog het moment dat ik tien jaar geleden mijn vlag van de eerste gayparade moest verbergen. Maar vandaag, kan ik eindelijk openlijk tegen iedereen zeggen dat ik homo ben en dat ik met een man getrouwd ben. Ik voel me oprecht gelukkig.’ Dat laat Shane Lin aan The Guardian weten.

Taiwan legaliseert het homohuwelijk als eerste Aziatische land.

Er zijn nog honderden mensen die in hetzelfde schuitje zitten als Shane Lin en zijn man enkele jaren geleden. Jarenlang afwachten tot het moment eindelijk aangebroken is dat je als homo-koppel oog in oog komt te staan met de wet en dat voor amper drie minuten. Maar het is het wachten meer dan waard, want deze drie minuten zijn er drie om te koesteren.

‘Ook al duurt het trouwen voor de wet amper drie minuten, ik kan het niet helpen na te denken over hoeveel tijd activisten van LGBTQ gespendeerd hebben aan campagne voeren voor gelijke rechten voor iedereen.’ Dat verteld Antonia Chen, een lesbische vrouw die vrijdag ook in het huwelijksbootje stapte met haar echtgenote.

De strijd gaat door

De activist Chi Chia-wei liep bijna alle gayparades en marsen voor gelijkheid voor iedere mens mee. Hij geeft toe dat alle afgelopen grote bijeenkomsten van mensen die elkaar graag zien en hiervoor massaal opkomen hem oprecht gelukkig maken en dat hij hiervoor geen kilometer teveel vond. Volgens hem moest het homohuwelijk al tien of twintig jaar geleden gelegaliseerd worden en daarom streeft hij er momenteel voor om het recht op gelijkheid door te trekken naar de rest van de Azië en verder.

Het is 2019 en in 73 landen is het illegaal om homo te zijn en soms kan je er nog de doodstraf voor krijgen.

Al is nog niet alles volledig in orde met de wetgeving rond homohuwelijken. Een voorbeeld is adoptie, een homokoppel mag nu wel trouwen, maar zij mogen nog geen kind adopteren in Taiwan. En er is dan ook nog de vraag of de oppositie gedurende de volgende verkiezingen extra kritisch gaat zijn tegenover de president Tsai Ing-wen en hem samen met zijn aanhangers gaan straffen voor het steunen van deze wet. De toekomst ziet er dus nog niet volledig rooskleurig uit maar dat was te verwachten. Deze dag is er alleszins één om in te kaderen: gelijkheid voor iedereen wat betreft het huwelijk in Taiwan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899