Tales From the Borderlands – Episode 3: het wachten waard!

Tales From the Borderlands – Episode 3: het wachten waard!

Er zijn twee dingen waar ze bij Telltale Games ongelofelijk goed in zijn geworden. Het eerste is ijzersterke graphic adventures maken. Hun tweede eigenschap is gamers verdomd lang laten wachten op de verschillende episodes van hun reeksen. De eerste episode ZerO Sum verscheen reeds op 25 november, daarna was het bijna vier maanden wachten op Atlas Mugged en nu is er eindelijk Catch a Ride.

Uiteraard begint deze episode waar je in deel 2 gestopt was: het complex in Old Haven waar de chaos uitbrak na het ontdekken van het Gortys Project. Afhankelijk van jou keuze toen, krijg je twee verschillende scenario’s voor ogen, die uiteindelijk leiden tot de dood van een personage! Wie het is moet je maar zelf ontdekken. Het is alvast geen van de twee protagonisten, maar het komt toch aan als een verrassing.

Het belangrijkste wapenfeit van de beginscène is echter de introductie van Gortys. De guitige robot zorgt voor nog meer humor in de dialogen en heeft vooral een goede band met Loader Bot. Zij (voor zover een robot vrouwelijk of mannelijk kan zijn) steekt met haar aanvankelijke naïviteit sterk af tegen de doorgaans harde realiteit van de planeet Pandora en zeker ten opzichte van Vault Hunter Athena die ook haar opwachting maakt.

Beide personages brengen een veranderende groepsdynamiek teweeg, waarbij je stilletjes aan veranderende aspiraties opmerkt bij Rhys en Fiona. Welke keuzes moeten ze maken? Is er plaats voor liefde op Pandora? Heeft hij of zij het wel echt in huis om een Vault Hunter te worden? Het zijn zeker verhaallijnen die mijn interesse weten te wekken en mij meer dan ooit naar het volgende deel doen verlangen.

St… st… stotterende actie

Een groot pijnpunt van diverse Telltale Games is helaas ook hier weer aanwezig. Als het op actie aankomt, durft de engine nog al een haperen. Een stotterende overgang tussen filmpjes, een hapering tussen animaties door en een moment waar jij actie moet nemen, maar net te laat bent, durven wel eens voorvallen. Zo wordt het momentum uit de (af en toe) geniale actiefragmenten gehaald. Zeer spijtig aangezien dit een wederkerend probleem is doorheen de reeks.

Gelukkig speelt het verhaal zich deze maal af in een soort van Bio-Dome (met betere humor dan de film). De omgeving heeft daardoor meer weg van een kleurrijke jungle, dan de grijze gebouwen en dorre woestijnkleuren van Pandora. Het is een miniwereld waar je nog wat extra nutteloze weetjes kan oppikken via je ECHO-oog. De aanwezige fauna en flora stelt zich wel wat vijandig op.

Conclusie: 7/10

Catch a Ride was het wachten waard. Telltale Games laat de personages langzaam ontwikkelen in deze reeks en slaagt er in om voor de nodige diepgang te zorgen. De typische Borderlands-humor doet het hem weer en ditmaal in een minder saaie omgeving dan anders. De haperingen in de actie door de middelmatige engine haalt het speelplezier echter met momenten naar onder en dus ook de score.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht; 5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen