Talkshowhost verknoeit interview met Pussy Riot

Talkshowhost verknoeit interview met Pussy Riot

Pussy Riot-leden Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina hebben hun eerste Europese interview gegeven sinds hun vrijlating uit de gevangenis. En om het met een understatement te zeggen: het was bizar.

Tolokonnikova en Alyokhina waren te gast in Brendan O’Connors The Saturday Night Show en werden daar vijftien minuten lang onderworpen aan vragen die eerder geschikt waren voor reality-tv-sterren dan voor politieke dissidenten.

Dat hij de dames consequent als “girls” aansprak, was enorm storend, maar de vragen die O’Connor stelde, deden zelfs de bandleden zuchten. Op de vraag “Are you enjoying the sensation of being free?“, zei Tolokonnikova dat het echt niet “joyful” te noemen is als je eerst als een zak aardappelen in de gevangenis gedropt wordt om er dan plots uitgehaald te worden. It’s redoubtful joy.

EPA

“Ik zie dat ik haar erger”

Tolokonnikova fronste haar wenkbrauwen en zuchtte erg diep bij de vraag hoe ze omgaan met hun plotse bekendheid. “We zijn al sinds 2006 bezig met Russische politiek en activisme en we zijn dat blijven doen na onze vrijlating. Er is niets veranderd.”

Op dat moment leek O’Connor te beseffen dat het interview echt niet de juiste richting uitging. “Ik trivialiseerde wat er gebeurd is door te suggereren dat jullie nu meer doen dan vroeger en ik zie dat mijn vragen haar (Tolokonnikova) ergeren, maar dat is oké.” Waarop zij met emotieloze blik haar haar goed legde.

EPA

“Wat vinden jullie van Madonna?”

Maar het interview werd echt niet beter. O’Connor vroeg hen naar hun tijd in de gevangenis, door te refereren naar de goelag. “Obviously, we have one idea of prison here, but the prisons you were in were probably more akin to the gulags of old that we’ve read about.” Maar toen Alyokhona antwoordde, onderbrak hij haar meteen om te vragen naar de hygiëne in de kampen.

Maar het allerergste moment moest nog komen. Op het einde van het interview vroeg O’Connor hen wat ze van Madonna vinden. Waarop de dames eerst vol ongeloof naar elkaar keken, in lachen uitbarstten en vervolgens geen antwoord gaven. “Let’s hope that Madonna is not watching”, zei hij.

“Wat is dat met je wenkbrauwen?”

Het is niet de eerste keer dat Pussy Riot talkshowgetater moet doorstaan. Na hun vrijlating in december was hun eerste interview met tv-celebrity Ksenia Sobchak, “de Russische Paris Hilton”. Die vergeleek Tolokonnikova niet alleen met Beyoncé, ze zei ook het onvergetelijke: “I can’t not ask the most important question: what’s up with your eyebrows?

Gesponsorde artikelen